Ledare Det borde funnits mer plats för välfärdssatsningar i valrörelsen, men det stora antalet soffliggare pekar på ett tillitsproblem snarare än en högervridning.

Efter nio månader begär på torsdag statsminister Magdalena Andersson (S) sin och regeringens entledigande. Socialdemokraterna går i opposition, med målet att ”vara ett tydligt politiskt alternativ”. Hon varnade särskilt för risken för hot och intolerans som SD:s nya maktposition innebär.

Valet 2022 blev en total genomklappning för den tidigare alliansen vars väljarstöd minskat från 50 procent 2010 till knappt 36 procent. Regeringsbildaren Ulf Kristerssons Moderater har förlorat var tredje väljare.

Men nu får de makten, med tre mandats övervikt. 176 – 173. Tack vare SD, vars väljarstöd sen 2010 i stället ökat från 5,7 till 20,6 procent.

Magdalena Andersson leder ett parti som förlorat makten utan att egentligen haft makten

Trots den största ökningen i val på 20 år räckte Socialdemokraternas 30,4 procent inte till, när 2 av 3 av de tilltänkta samarbetspartierna backade och MP:s överlevnad i hög grad hängde på stödröster, framförallt från S.

Och oavsett framgångar i detta val leder Magdalena Andersson ett parti som förlorat makten utan att egentligen haft makten, och som fått se många av sina viktigaste förslag för välfärdens och skolans område röstas ner

En JÖK-politik med C och L som slaktat Arbetsförmedlingen men inte kommit till skott med arbetslivsfusket har inte bidragit till att återvinna SD-väljare till S. Det har inte räckt att ha den högsta sysselsättningen på 70 år, stark tillväxt och sjunkande arbetslöshet.

Bland alla kriminalpolitiska utspel borde det ha funnits mera plats för socialdemokratiska välfärdssatsningar, som stärkt A-kassa och sjukförsäkring.

I stället fick arbetarväljarna höra SD-ledaren Jimmie Åkesson tala om en tandvårdsreform.

Misslyckandet slår också tillbaks på Annie Lööf. I hennes egen hemkommun Värnamo är nu SD större än C.

En valanalysgrupp ska nu ge svar på vad Socialdemokraterna i övrigt hade kunnat göra bättre. Och även i opposition är Magdalena Andersson redo för att leda en regering vid behov.

”Sverige behöver fler öppningar och färre låsningar”, fastslog hon.

Att S fortfarande är största parti bland arbetarna, där drygt 41 procent röstar på S har LO stor delaktighet i, med hela 615 000 ringda samtal.

SD har ändå drygt 27  procent av LO-väljarnas röster, enligt en vallokalsmätning, som Arbetet beställt.

Avgående statsminister Magdalena Andersson ville inte skuldbelägga SD:s väljare. ”Ni har röstat på dem på grund av de problem ni möter i er vardag”, sa hon vid pressträffen.

I Sverige sjönk valdeltagandet i år från 87,18 procent, till 83,8, det vill säga 3,38 procent. Soffliggarna utgör därmed 16,2 procent av väljarna.

Ett lågt valdeltagande är kopplat till en stor besvikelse på samhället.

Att så många väljer SD samtidigt som nästan en miljon inte röstar alls visar inte främst på en högervridning utan på ett djupgående problem med hur politiken utformats. Valet blev en proteströrelse mot effekten av den nyliberala politiken. Magdalena Andersson har rätt när hon konkluderar:
”Vi behöver bli fler som engagerar oss.”