Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen

Preem Förhandlingarna kring om Preem får expandera pågår för fullt. Naturskyddsföreningen medverkar under förhandlingarna och ordförande Johanna Sandahl tror att organisationen har möjlighet att vinna målet.

Frågan om Preem får bygg ut sitt raffinaderi i Lysekil är uppe i Mark- och miljööverdomstolen, efter att regeringen tagit över frågan och ska fatta det slutgiltiga beslutet. Förhandlingarna pågår i tre dagar och efter den första dagens förmiddagstimmar sammanfattar Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, känslan.

– Känslan är bra och allt känns väldigt sakligt. Det har varit en hel del process-prat. Preem har delvis justerat sin ansökan efter att den lämnades in och det har också påverkat de klagandes yrkanden. Det är många som är klagande. Dels är det vi och vår lokala förening, ett antal miljöorganisationer och jättemånga enskilda personer.

Preems justering av sin ansökan påverkar inte huvudfrågan som är i fall en om- och utbyggnation av Preems raffinaderi i Lysekil ska godkännas.

– Man vill processa råolja för att tillverka fossilt disel och bensin och det tillståndet de söker är juridiskt bindande och hade ökat utsläppen med 1 miljon ton koldioxid per år. Det skulle leda till att Preemraff blir det enskilt största utsläppskällan i Sverige. Det här i en tid när vi i samhället kämpar med att minska utsläppen radikalt. Det arbetet går alldeles för långsamt säger våra expertmyndigheter och att då investera i den här typen av industri kommer väldigt märkligt i tiden med tanke på de utmaningar vi har, säger Johanna Sandahl.

Under förmiddagen har ett par klagade haft sina framställningar. Naturskyddsföreningens framställan är planerat till eftermiddagen.

– Vår huvudyrkande är att den här utbyggnationen inte ska tillåtas. Det handlar om en verksamhet som är jättedåligt för klimatet.

Johanna Sandahl håller inte med Preem i deras motivering att ökade utsläpp lokalt ger lägre utsläpp i användarledet.

– Grundproblemet är att det ska ske tillverkning av diesel och bensin från fossil råvara. Det spelar ingen roll om utsläppsnivåerna från tillverkningen är marginellt lägre. Det handlar fortfarande om en mycket dålig produkt som vi måste sluta använda inom en mycket snar framtid. Tillgången ska minska, inte öka.

Mark- och miljööverdomstolen som ska ta fram ett underlag och förslag till regeringens beslut. De som överklagade Mark- och miljödomstolens beslut, liksom Preem, har skriftligen fått framföra sina argument till domstolen som nu kallat till den huvudförhandling som pågår fram tills på torsdag.

När förhandlingen är över lämnar domstolen över ett yttrande till regeringen, ett förslag till regeringens beslut. Regeringen är inte bunden av domstolens slutliga yttrande i ärendet. Om regeringen beslutar att Preems utbyggnad inte är tillåten så avslutas målet formellt i domstolen. Om regeringen däremot anser att utbyggnationen får genomföras så fortsätter prövningen i domstol där detaljerna kring gränsvärden med mera fastställs.

Läs mer: Striden om Preemraff: Det här har hänt