Skärmdump från LO-förbundens presskonferens.

NYANLÄNDA LO-förbunden går nu samman och vänder sig direkt till sina olika motparter på arbetsgivarsidan för att få till samtal om jobb för nyanlända. Initiativet kommer efter att Svenskt Näringsliv sagt nej till att förhandla direkt med LO.

På  tisdagsförmiddagen samlade flera LO-förbund samt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till presskonferens om hur de vill gå vidare med samtal om nya sätt för att få nyanlända i jobb.

LO har sedan tidigare föreslagit så kallade utbildningsjobb, där utbildning ska vara en del av arbetet, men anordnas av en annan part än arbetsgivaren. Den här modellen har Svenskt Näringsliv inte velat förhandla om, och därför vänder sig nu alla LO-förbund, utom Transport, direkt till sina 33 motparter bland arbetsgivarförbunden för att komma vidare med samtalen.

Samtidigt vill LO ha en slags överordnad förhandling på central nivå, genom en egen central delegation.

– Vi tänker oss att göra en förhandling som blir som en ram för de enskilda förhandlingarna, förklarade Karl-Petter Thorwaldsson på presskonferensen.

Under presskonferensen nämndes också förslaget om så kallade etableringsanställningar från Teknikföretagen, vilket IF Metall ställer sig positiva till. I ett pressmeddelande från Svenskt Näringsliv säger organisationen att de välkomnar förhandlingar »om etableringsanställningar med sina motparter«. LO-förbunden kommer dock i första hand att utgå från förslaget om utbildningsjobb under förhandlingarna, enligt organisationen.

Enligt Svenskt Näringsliv har de alltid velat sköta förhandlingarna på förbundsnivå, eftersom det är där kännedomen om de olika branscherna finns, och därmed bäst förutsättningar att komma överens.

Att allianspartierna har lagt förslag om att lagstifta om lägre löner är en anledning till att LO snabbt vill komma igång med förhandlingar.

– Vi kände oss rätt trängda av förslaget från oppositionen som skulle vara ett av de största intrången i svensk lönebildning sen 1931. Då kan man antingen välja att bli arg och sur eller att skynda på och försöka lägga konstruktiva förslag, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-förbunden säger sig vara positiva till att även tjänstemannaförbunden så småningom ansluter sig till ett avtal om jobb för nyanlända, om man kommer överens om en sådan.

– Vi ser gärna att de kan vara med ja, men det är inget vi har diskuterat, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Tanken från LO-facken är att politiken ska vara med som en tredje part i ett kommande avtal, och exempelvis kunna stå för utbildning.