“Regeringar kommer fortsättningsvis kunna exportera krigsmateriel till exempelvis Saudiarabien”, säger Lars Ohly (V) som reserverat sig mot fyra av Krigsmaterielutredningens förslag.

I dag lämnades Krigsmaterielsutredningen över till regeringen. Det fanns en bred enighet kring de allra flesta förslag. Lars Ohly (V) har dock reserverat sig mot fyra av utredningens förslag, som menar att utredningen misslyckats på den avgörande punkten.

– Jag uppfattade det som vårt uppdrag att förhindra krigsmaterielexport till diktaturer. Det förslag som vi la i dag är inte tillräckligt skarpt. Jag menar att diktaturer utgör ett absolut hinder för export. Men utredningen skriver bara hinder. Det leder till att regeringar kommer att ha möjligheten att fortsätta exportera krigsmateriel till exempelvis Saudiarabien, säger han.

Vidare vänder sig Lars Ohly mot att följdleveranser, alltså export av exempelvis ammunition, reservdelar eller teknisk kunskap, inte omfattas av ett lika skarpt demokratikriterium. Han vill också upphäva skillnaden mellan krigsmateriel för strid och övrigt krigsmateriel.

– Regelverket för övrigt krigsmateriel är inte lika restriktivt. Jag menar att all krigsmaterielexport legitimerar mottagarlandet, säger Lars Ohly.

Slutligen föreslår utredningen att ledamöterna i Exportkontrollrådet, där alla partier finns representerade, att ledamöterna själva ska få offentliggöra sina ståndpunkter.

– Jag tycker att allas ståndpunkter ska offentliggöras. Det är ett demokratiskt krav att väljarna får veta vad partierna sagt när de inträtt i sin rådgivande funktion i rådet, säger han.

Att regeringen får ett tydligare ansvar för beslut om vapenexport, den ökade öppenheten och att ”grova och omfattande kräkningar” mot mänskliga rättigheter har bytts ut mot formuleringen ”allvarliga kränkningar”, är skrivningar som han är nöjd med.