Bild: Theleom, Flickr.
Bild: Theleom, Flickr.

Ett demokratikriterium för vapenexport föreslås i dag av Krigsmaterielutredningen. Det nya regelverket ska vila på ett generellt exportförbud. Inga landlistor kommer upprättas.

På fredagsmorgonen överlämnade Krigsmaterielutredningen sitt förslag om Sveriges vapenexport till icke-demokratiska länder regeringen.

Det nya regelverket föreslås vila på ett generellt exportförbud.

– Alla andra länder säger ”Vapenexport är tillåtet, men…”. Vi säger ” Vapenexport är förbjudet, men…”, sa Hans Wallmark (M), ordförande för Krigsmaterielutredningen, under fredagens presskonferens.

Det är endast när det finns ett tydligt svenskt försvarsintresse av den aktuella exportförfrågan som tillstånd kan bli aktuellt, enligt utredningen. Ett demokratikriterium ska införas. Det ska lyfta upp mottagarstatens demokratiska status som ett centralt villkor.

– Som enda land i världen föreslår vi ett införande av ett demokratikriterium. Den demokratiska statusen ska vara central i bedömningen vid tillståndsgivande, sa Hans Wallmark .

En förändring som föreslås är att ersätta ”grova” kränkningar av mänskliga rättigheter, med ”allvarliga” kränkningar av mänskliga rättigheter, för att göra regelverket snävare. Några speciella landlistor kommer dock inte att upprättas.

Öppenheten kring vapenexport ska stärkas. Skälen för beslut om tillståndgivande ska i större grad offentliggöras och avvägningen ska kunna förklaras för att öka möjligheten till politiskt ansvarsutkrävande.

– Förslaget grundar sig i att en inhemsk försvarsindustri utgör ett viktigt värde, även försvarspolitiskt. 60-70 procent av produkterna går på export, sa Hans Wallmark.

Anledningen till att Sverige ens ska överväga att exportera vapen till icke-demokratiska länder är för att kunna behålla produktion och kompetens i landet, vilket anses vara ett viktigt säkerhetspolitiskt värde. Regeringen ska enligt utredningen ges större ansvar för vapenexporten till icke-demokratiska länder.

Hans Wallmark betonade att sex av de åtta partierna som suttit med i utredningen är överens om allt den föreslår, att alla ledamöter är överens om mycket och att den breda enigheten ökar genomförbarheten.

Nu ska utredningen ut på remiss. Utrikesminister Margot Wallström bedömer att en proposition kan läggas om ett år.

– Det är en komplex lagstiftningsprocess som tar tid. Vi tänker inte fördröja den utan få ut propositionen så snabbt som möjligt, sa hon under presskonferensen.