Personer som har varit arbetslösa sedan oktober och aldrig lämnat in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen når nu det femte steget i sanktionstrappan. Ett hundratal riskerar att stängas av och bli utan ersättning från a-kassan.

Arbetssökande måste sedan september 2013 lämna in aktivitetsrapporter varje månad till Arbetsförmedlingen för att få a-kassa. I förra veckan var det deadline för aktivitetsrapporter från januari månad. Den som inte lämnar in en aktivitetsrapport eller aktivt söker lämpliga jobb får en varning vid första tillfället, och förlorar slutligen sin ersättning helt efter fem tillfällen.

A-kassornas samorganisation (SO) har ringt landets a-kassor och undersökt hur många personer som nu riskerar att hamna i det femte och sista steget på straffskalan och därmed stängas av från a-kassan.

– Vi har ringt runt till a-kassorna och det var få medlemmar som hade nått det fjärde steget efter förra månadens rapporter. Bland de a-kassor vi har pratat med hade man som mest 15 personer i steg fyra, säger Melker Ödebrink, kanslichef på SO, till Dagens Arbete.

SO har tidigare befarat att tusentals medlemmar kunde ligga i riskzonen för att bli avstängda från a-kassan nu i februari. Nu visar det sig att det handlar om ett hundratal som riskerar att bli utan ersättning.

– Det kan ha flera orsaker. Folk kan ha ändrat beteende sedan de fått en varning, eller så har de haft giltiga skäl till att inte lämna in en rapport, säger Melker Ödebrink till Dagens Arbete.

Dagens Arena har tidigare berättat om hur datorproblem och felaktig information, samt stor arbetsbörda på AF-personalen har lett till att rapporter har uteblivit eller blivit inskickade för sent. Fram till årsskiftet hade a-kassorna tagit emot cirka 320 000 meddelanden från Arbetsförmedlingen om arbetssökande som inte lämnat in rapporter. Men från och med april ska ett nytt system vara på plats som gör att a-kassorna slipper handlägga tusentals ärenden i onödan.

– A-kassorna har i dag en mycket ansträngd arbetssituation på grund av ett stort antal meddelanden från Arbetsförmedlingen. Dagens beslut innebär en klar förbättring då antalet meddelanden minskar med uppemot 400 000 per år, säger Melker Ödebrink, kanslichef på SO, på organisationens hemsida.