Antalet timmar med assistansersättning har femdubblats över en 20-årsperiod. “Dags för en översyn av lagen”, säger Ann-Marie Begler, Försäkringskassan.

Sedan assistansersättningen infördes 1994 har både antalet assistans-mottagare och det genomsnittliga antalet timmar mångdubblats. Det framgår av Försäkringskassans senaste rapport, som gjorts på uppdrag av regeringen.

Det första året beviljades 6 100 personer assistansersättning, år 2014 hade antalet personer ökat till 16 400 personer. Det genomsnittliga antalet timmar per person och vecka har också ökat – från 67 till 124 timmar mellan 1994 och 2014.

– Rapporten, som återspeglar utvecklingen, talar för att det nu är dags för en översyn av lagen, säger Ann-Marie Begler, Försäkringskassans generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Birgitta Målsäter är försäkringsdirektör på Försäkringskassan. Hon berättar att det bland annat är tre punkter som Försäkringskassan föreslår ska ses över.

– Dels är det en översyn av huvudmannaskapet. I dag är både kommunen och Försäkringskassan involverade. Det vore bra att utreda om det kanske bara ska vara en av dem.

Den andra delen handlar om schablonbeloppet, som används för att räkna ut hur mycket varje assistanstimme ska innebära. Själva konstruktionen av schablonen vore bra att se över, anser Birgitta Målsäter.

– Sedan rekommenderar vi att se över om lagen kan vara konstruerad så att man ska lämna ett medicinskt underlag vid ansökan om assistans. Så är det nämligen inte i dag.

Birgitta Målsäter säger att Försäkringskassan inte har någon åsikt om hur många som bör omfattas av assistansersättningen.

– Från mitt perspektiv handlar det om att få ett ännu bättre stöd för att säkra att rätt person får rätt ersättning, säger hon.

Enligt Försäkringskassans rapport är det framför allt två lagändringar som bidragit till att fler får assistansersättnning. Det ena är införandet av ett femte grundläggande behov – ”annan hjälp som kräver ingående kunskaper”.

Det andra är borttagandet av den övre åldersgränsen 2001 som innebär att personer även efter 65-årsdagen får behålla sin assistansersättning.

Dessa två lagändringar tillsammans med befolkningsökningen förklarar ungefär hälften av antalsökningen, skriver Försäkringskassan.