Nordea och Danske bank misstänks ha slussat flera miljarder kronor till skatteparadis, via blufföretag i Europa. Det avslöjade den danska tidningen Berlingske på måndagen. För Nordea är det bara en i raden av trassliga historier.

Det är Danske banks estniska verksamhet, men också till en del Nordeas danska verksamhet som pekas ut i penningtvättshärvan. I centrum står två banker i Moldavien och Lettland, och de tvättade pengarna ska komma från kriminalitet i Ryssland. Penningtvätten ska vara en del av en större härva där flera europeiska banker är inblandade, rapporterar Sveriges Radio som citerar Berlingske och The Guardian. Under tisdagen framkom uppgifter om att även SEB och Swedbank, samt telekombolaget Ericsson, ska vara inblandade i penningtvätten.

För Nordea är det här bara en i raden av härvor och skandaler av olika slag. Dagens Arena listar dem:

 

* Panama papers-skandalen – Nordea hjälpte rika kunder fly undan skatt

I maj 2016 drämmer storsläggan till mot Nordea. I ett internationellt jättesamarbete mellan nyhetsredaktioner, däribland SVT, avslöjas den gigantiska skatteplanering som skett via brevlådeföretag kopplade till advokatfirman Mossack Fonseca i Panama. Nordea visade sig vara den svenska bank som hade fingrarna djupast ned i syltburken. Banken misstänks ha haft hundratals aktiva brevlådeföretag, som deras rikaste kunder fått använda för att komma undan skatt.

Medan Nordeas vd Casper von Koskull hjälpligt beklagade det inträffade och spärrade 68 bankkonton, men utan att medge att de gjort sig skyldiga till brott, passade bankens styrelseordförande Björn Wahlroos på att sätta hela historien så att säga i perspektiv:

– Jag vill trots allt påminna om att vi talar om obefintligt små pengasummor i sammanhanget, sade Wahlroos i en intervju med finska Hufvudstadsbladet.

 

* Upptaxeras med 765 miljoner efter skatteplanering

Det räckte inte med Panama-smällen: strax efter avslöjandet om den gigantiska skatteplaneringen avslöjades att Nordea själva gjort ett för dem fördelaktigt skatteupplägg via Jersey och Bermuda när de sålde sina huvudkontor. Det hela ledde till en upptaxering från Skatteverket med 765 miljoner kronor.

 

50 miljoner för att inte ha hindrat penningtvätt

2015 utdömde Finansinspektionen böter på maximala 50 miljoner kronor till Nordea, för stora brister i sitt arbete mot penningtvätt. ”Nordea har i princip släppt igenom vad som helst”, sa Finansinspektionens chefsjurist Per Håkansson till Dagens Industri med tillägget att det är extra allvarligt när det gäller Sveriges största och en av Europas största banker.

Även Handelsbanken fick böter vid det tillfället, men något lägre: 35 miljoner kronor.

 

* Nordea misstänks sakna upp till 80 miljarder kronor

I juni 2016 avslöjade SvD Näringsliv att ett hemligstämplat PM från Finansinspektionen visade att Nordea hade underskattat risker i sin företagsutlåning, och att banken skulle behöva 50-80 miljarder kronor extra i kapital. Som en följd av det här inledde Finansinspektionen en särskild granskning av Nordea.

 

* Prickade för dåliga investeringsråd

För bara ett par veckor sedan fick Nordeas filial i Finland böter och en varning för att ha gett dåliga investeringsråd till äldre personer, utan att ta reda på tillräckligt mycket bakgrundsinformation om kunderna för att kunna ge råd om placeringar, skriver Yle. Det hela började uppdagas då Nordea rådde en 90 år gammal kund att sälja sin aktieportfölj, och i stället placera pengarna via bankens investeringsinstrument, rapporterar Helsingin Sanomat.

 

 

 NALLE-BONUS:

Björn “Nalle” Wahlroos kallar 80 procent av svenskarna ”finansiella idioter”

Det var i maj 2015 som den före detta kommunisten Björn, även kallad “Nalle”, Wahlroos uttalade de numera bevingade orden om hur han ser på gemene mans förmåga att begripa ekonomi.

»80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det« sade Wahlroos enligt SvD Näringsliv som citerar Finans.dk.

 

Trots ovan nämnda störande moment har Nordea lyckats hålla fast vid sin uppåtgående ekonomiska utvecklingskurva, senast med en redovisad vinst över förväntan för helåret 2016, nämligen 12 miljarder kronor.