För att nå ett jämställt samhälle måste männen avstå makt och pengar. Er kamp är vår, systrar, inte bara den 8:e mars.

»Självklart måste kvinnor tjäna mindre än män, för att de är svagare, de är mindre intelligenta.«

Det sa den polske EU-parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke i parlamentet förra onsdagen. Är han bara ett exempel på en religiös extremhöger, eller talar han för en större del av manskligheten?

Visst, kvinnor är generellt sett fysiskt svagare, men knappast mentalt. Och på tal om intelligens känner jag betydligt fler smarta, kloka och genomtänkta kvinnor än män med de egenskaperna.

Men sanningen är ju att kvinnor tjänar mindre än män i alla sammanhang. Vi lever i ett patriarkat där kvinnor från skolan till graven systematiskt diskrimineras.

I landstingen tjänar män bättre oavsett om de är undersköterskor, sjuksköterskor eller läkare. Läkaren tjänar där 8 000 kronor mer i månaden om hen är han. Privatanställd tjänar han 16 000 mer än hon. En gymnasieutbildad sotare tjänar 2 700 kronor mer och en snickare 3 400 kronor om de är män. Bland borgarråd och liknande politiskt tillsatta tjänster tjänar männen nära 3 000 kronor mer i månaden.

Det är främst kvinnors arbetstider som hyvlas ner, främst kvinnor som tvingas till deltid och kvinnor som blir sjuka av jobbet.

När arbetslivet sen är över fortsätter diskrimineringen. Kvinnor kan då i genomsnitt kvittera ut 67 procent av mäns pension. En orättvisa ovärdig ett land som Sverige.

Jag accepterar aldrig någon form av diskriminering, förtryck, sexism och dumhet. Er kamp är min, systrar.

Det är ingen slump eller naturlag, det är en systematisk diskriminering satt i system av män. Och det kommer inte att bli någon förändring om vi inte gemensamt, män och kvinnor, på allvar vill leva i ett jämställt land. Och då måste vi män börja med att avstå makt och pengar. Abdikera från tronerna, bryta omoderna mönster och lita till att halva makten är tillräckligt för oss män.

Den största diskrimineringen av kvinnor i Sverige finns sannolikt inom lagidrotterna. Av de elva bäst avlönade personerna i Damallsvenskan är sju män. Bara en spelare kommer in på den listan, och det är Marta som tjänar närmare 800 000 kronor om året. 2015 var snittersättningen till damspelarna cirka 10 000 kronor i månaden.

I Herrallsvenskan, eller som den egentligen heter Allsvenskan, är det 30 män som tjänar över en miljon. Till det kommer pengar för reklam etcetera. Och snittlönen för herrarna, bänknötarna inräknade, är 70 000 kronor i månaden.

Allas vår Zlatan tjänar 3 000 000 kronor i veckan i sitt lag Manchester United. För de pengarna skulle han kunna betala en månadslön till alla spelare i Damallsvenskan med stjärnor som Lotta Schelin och Marta.

Sjukast är ändå ersättningarna till lag och spelare i Champions League. 99,8 procent av de miljarder kronor UEFA betalar ut går till männen och 0,2 till kvinnorna. Två promille.

Och efter herrarnas fiasko i EM 2016 fick de svenska klubbarna 19 miljoner kronor från UEFA. Till sommarens EM är de svenska damerna en av favoriterna och de får 0, noll, kronor av UEFA.

Det händer här, nu 2017, en diskriminering satt i system. En diskriminering arrangerad av män, omhuldad av män och bevarad av män.

Exemplen är oändliga och diskriminering och förtryck är en del av kvinnors vardag.

I dag den 8:e mars känns det ännu mer angeläget att ta upp kampen för ett jämlikt och demokratiskt Sverige. Att vi män ser våra systrar i ögonen och ger dem vårt stöd. Att vi aldrig accepterar någon form av diskriminering och att vi alltid står upp mot förtryck , sexism och dumhet.

Vi män som är feminister står upp för en verklig jämställdhet. Er kamp är vår, systrar.