Moderaterna har på två år gjort en helomvändning i sak i flyktingfrågan. Man fryser vid tanken på vad nästa moderata steg ska kunna bli.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra förklarade i ett tal på nationaldagen att svenska värderingar är hotade.

Vilka grundläggande svenska värderingar syftade hon på? Var det vår svenska strävan efter så små inkomstskillnader som möjligt? Knappast. Ojämlikheten har ökat mest i Sverige under moderatledda regeringar, och mer ska det bli med sänkta ingångslöner.

Hon kan inte ha tänkt på allemansrätten, eftersom de som röstar på Kinberg Batra hör till dem som mest frekvent brukar sätta upp skyltar om Privat område.

Är det vår värdering att vi vill fortsätta att vara ett okorrumperat land som hon nu menar är utmanad? Det kan det inte vara, med tanke på all marknadsutsättning som skett under moderaternas regeringsår.

Till exempel etableringslotsar för nyanlända, som kostat miljarder och vars enda synliga resultat blev en marknad för hot, bedrägeri, utpressning, mutor, med mera.

För många har en central svensk värdering varit den sammanhållna skolan. Men som ett av de få länderna i världen har vinstintressen släppts in, skapat segregation och sämre resultat för både kommunala skolor och friskolor.

Det är en svensk värdering att principen om människors lika värde ska gälla också på skolområdet, men det är knappast dessa värderingar som Kinberg Batra är orolig över.

Moderatledaren anser att svenska värderingar hotas av den så kallade hederskulturen; att unga kvinnor inte ska få gå ut på stan, inte gå till badhuset, och ibland gifts bort mot sin vilja. Och att det finns en betänklig kvinnosyn som anses ligga bakom sextrakasserierna under nyårsfirande i Kungsträdgården.

Hon nämner inte vid namn vilka de som hotar de svenska värderingarna är, men åhörarna förstår vinken: akta er för muslimer.

Nu har förstås Kinberg Batra rätt i att de företeelser hon nämner är helt oacceptabla. Men hur vanliga är de? Kvinnor som varit på forna Hultsfredsfestivaler kan till exempel vittna om hur de blev klämda både här och där i trängseln framför scen av helyllesvenska pojkar. Ingen skulle av sådana händelser komma på tanken att offentligt döma ut alla småländska ynglingars kvinnosyn.

Men Kinberg Batra har en fallenhet för att kategorisera. Alla minns hennes uttalande om att stockholmare är smartare än lantisar. Kategoriserar man på det sätt som hon gör om svenska muslimer, får det en islamofobisk underton.

Det är naturligtvis ingen tillfällighet. Moderaterna, som så sent som 2014 ville öppna våra hjärtan för flyktingtragedin, har på två år gjort en helomvändning i sak. Att man nu börjar tala sverigedemokratiska ligger i förlängningen. Fast man fryser vid tanken på vad nästa moderata steg ska kunna bli.

Statsminister Stefan Löfven är ute och fiskar i liknande nationalistiska vatten. Men än så länge är det en avgörande skillnad att, som han gjorde i helgen, tala om sin stolthet över att vara svensk och att som Kinberg Batra antyda att svenska muslimer hotar svenska kärnvärderingar.