vansterpartietbromolla

V röstade fram SD-kandidat i Bromölla

Dela

Vänsterpartiet i Bromölla röstade fram en Sverigedemokrat till första vice ordförande i kommunfullmäktige. Det kan Dagens Arena avslöja.

Förra måndagen hölls första mötet i kommunfullmäktige i Bromöllas kommun. Valresultatet hade givit Sverigedemokraterna en vågmästarroll och inget politiskt styre hade ännu presenterats. Tidigare hade Socialdemokraterna styrt tillsammans med Alliansen, men det samarbetet skulle inte fortsätta.

Inför mötet var det därmed oklart vilka partier som skulle få de tre platserna i kommunfullmäktiges presidium, det vill säga som ordförande, förste vice ordförande och andra vice ordförande.

Efter den slutna omröstningen stod det klart att kommunens största parti, Socialdemokraterna, inte fått någon av ordförandeposterna. I stället gick ordförandeskapet till Moderaterna, första vice ordförande till SD och andra vice ordförande till det lokala partiet Alternativet.

Omröstningen var uppgjord på förhand. Det bekräftar representanter för både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som Dagens Arena pratat med. Vänsterpartiet, Moderaterna, Miljöpartiet och det lokala partiet Alternativet hade bestämt sig för att samarbeta, men saknade egen majoritet.

För att få in två kandidater från den egna gruppen i presidiet till kommunfullmäktige valde Vänsterpartiet att förhandla med Sverigedemokraterna. V skulle rösta på SD:s kandidat om SD röstade på partigruppens två kandidater.

– För att få SD att rösta med oss, så att vi kunde få in våra kandidater, så var vi tvungna att rösta på Laurentzson (SD). Annars hade SD röstat på S och de vill vi ha bort, för de har varit en katastrof, säger vänsterpartisten Leif Pettersson.

Eftersom omröstningen var sluten är det svårt att fastställa exakt vem som röstade på vem. Det står dock klart att flera partier än V la sina röster på SD.

Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Magnus Persson menar att SD och V brukar komma överens i en hel del frågor i Bromölla.

– Vi brukar säga att vänstern i Bromölla tänker på kommunen och tar inte emot några piskrapp uppifrån om hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. De bestämmer själva, säger han.

Joachim Persson, gruppledare för Vänsterpartiet i Bromölla, säger att kommunen länge styrts på ett sätt som föranlett kritik från många håll och att det legat till grund för hur V valde att rösta.

– Vi har mer långsiktiga planer som jag tyvärr inte kan avslöja i nuläget, men under flera år så har en person suttit på nästan all makt i kommunen och det vill vi ändra på, säger han.

På riksnivå är det inte klart hur Vänsterpartiet tänker hantera situationen.

– Det här är en ny händelse som vi inte känt till sedan tidigare. Vi vill föra en dialog med den aktuella partiföreningen innan vi uttalar oss, säger Aron Etzlers pressekreterare Linda Bengtsson.

23 kommentarer

 1. May Gustafsson - 4 november, 2014

  Vet hut, vet hut, vet sjufallt hut. Herre Gud så ynkligt

 2. alfonso gonzales - 4 november, 2014

  Det är otroligt många kommunpolitiker ute i landet som mer än gärna vill sammarbeta med SD för att kunna hjälpa sin kommun och när dom tvingas göra medvetet dåliga beslut pga hot från moderpartiet är det naturligt att några modiga politiker går emot strömmen och agerar osjälviskt. Hoppas fler öppnar upp för samarbete med SD.

  • W Galusso - 7 december, 2014

   Hoppas du verkligen att flera samarbetar med fascisterna?? Har du inte lärt dig någonting av historia??? Eller är Onkel Tom din favorit gestalt???

 3. Lars Olov - 4 november, 2014

  Vänsterpartisten Leif Pettersson i Bromölla har måhända läst Erics Sundtsröms vädjan här i Dagens Arena från maj förra året med rubriken ”Cementera inte blockpolitiken!” och beslutat sig för att övergå från ord till handling nu när tillfälle gavs.

 4. /lasse - 4 november, 2014

  Bromölla är Jimmies hemtrakter, ett stenkast från Sölvesborg. Nu lär det väl bli skampåle och uteslutning för de nordostskånska kommunisterna.

  • Lars Olov - 4 november, 2014

   Antagligen. Aron Etzler har ett förflutet som chefredaktör ¨på Moskvakommunistiska Flamman, grundad i Malmfälten 1906 och som utges av Tidningsföreningen Norrskensflammanoch med historiskt starka band till Sovjetunionen så han vet nog hur slipstenen ska dras

   • /lasse - 4 november, 2014

    Troligen, måste nog statueras exempel med dessa hembygdskramande avfällingar, riktiga hembygdsfascister.

    • Lars Olov - 4 november, 2014

     Det dröjer nog inte länge förrän vi kan läsa i Flamman om att fullmäktigeledamoten Leif Pettersson i Bromölla ”behöver vila”.
     Då vet man att det är kört

     • /lasse - 4 november, 2014

      Bromölla är nästan Göingebygd, där hos snapphanarna sitter svenskhatet nedärvt i essensen. För att kuva dessa måste de ta till gamla hederliga svensk-assimilerings-metoder av den bångstyrige skåningen. I jämförelse framstår ISIS som pjoskiga humanister.

     • Lars Olov - 5 november, 2014

      Dom där assimileringsmetoderna som man aldrig använde i Finland som var lojala mot den svenska kungen och den svenska lagen ändå till det bittra slutet 1809. Vad gäller kungen alltså. Den svenska lagen behöll man i Finland och 1734 års lag i det Sverige som omfattade såväl dagens Sverige som dagens Finland är än i denna dag grunden för den nu gällande lagen både i Sverige och i Finland.
      http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Law-of-1734-1984.jpg
      Men både det och de hemskheter som ägde rum när Skåne tvångsassimilerades är rätt okända här i ”Uppland”
      Men i Finland (där man skulle kunna tro att tvångsassimilering förekom så förekom den inte). Bla beroende på att ”hakkapeliterna” alltid var lojala när de krigade för sin kung ”på Narvas hed, på Polens sand, på Leipzigs slätter och vid Lützens kullar”. Att tvångsförsvenska dom på samma sätt som Skåne tvångsförsvenskades var aldrig aktuellt.

 5. D - 4 november, 2014

  Men för i helvete, vad fan är det här? Skäms Bromölla!!!!!

 6. Gösta B - 4 november, 2014

  V och SD har mycket gemensamt i frågor som rör fördelningspolitik och bör därför kunna samarbete förnuftigt när det kommer till sådana beslut. Barnsligheterna att inte samarbete med SD måste få ett slut såväl på riksplanet som ute i kommunerna. Det är ett land som skall styras för bövelen. Om mobbingen mot SD fortsätter kommer partiet snart att vara landets största, det kan gå snabbare än man tro. Svenska folket avskyr mobbning. Heder åt VPK i Bromölla som lägger det taffliga, småbarnsaktiga och fundamentalistiska larvet åt sidan och istället som sig bör sätter den egna kommunens bästa i första rummet.

  • Peter - 6 november, 2014

   Det är inte barnsligt att ej samarbeta med ett parti som inte delar Vänsterpartiets grundsyn. Det är verkligen inte barnsligt att ej samarbeta med ett rasistiskt och HBTQ-fobt parti. Det är däremot barnsligt att egoistiskt som vit heterosexuell man kräva att vänsterpartier ska samarbeta med extremhögern bara för att en själv inte drabbas, Gösta. Kommunens bästa innefattar ALLA i kommunen, oavsett hudfärg, sexuell läggning eller könsidentitet.
   Och som ett offer av mobbning tycker jag det är verkligen är barnsligt och extremt oempatiskt att ens påstå att SD mobbas. Dessutom så vet vi alla att det inte är eventuell ”mobbning” som får människor att rösta på ett parti utan åsikter, det är bara barnsligt att försöka hävda annat.

 7. V - 5 november, 2014

  Bra artikel, men lite magstarkt påstå att Dagens Arena avslöjar någonting. Fullmäktigemötet hölls för X antal dagar sedan. Lokala medier som KB, BLT, Sydnytt och P4 Kristianstad har redan rapporterat kring detta.

  • Södermalm - 6 november, 2014

   Men här i huvudstaden anses ingenting som avslöjat förrän media med säte i Stockholms innerstad rapporterat. Sydnytt och och P4 Kristianstad räknas inte.

 8. Erik Larsson - 7 november, 2014

  Jag vet egentligen väldigt lite om Brömölla. Har vid några tillfällen passerat förbi längs E22:an på väg mot Malmö eller Lund. Jag har förstått att det är ett gammalt socialdemokratiskt ärkefäste med allt vad det innebär av maktfullkomlighet, mer eller mindre öppen korruption och ryggkliande. Göteborgsandan är ofta ingenting mot de strukturer som finns i småorter på landsbygden med stark socialdemokratisk tradition och utan kraftfull mediebevakning. Jag skulle gissa att V:s sätt att agera handlar om en utsträckt period av vanmakt inför sossarnas maktmonopol, därför tycker jag att det är svårt att hålla med i kritiken mot dem i just det här fallet – särskilt som kritiken kommer från centralt håll.

  Historien visar ibland på oheliga allianser när mer eller mindre korrupta styren behöver få ett slut. Inga jämförelser i övrigt, men samma typer av breda politiska aktioner kunde vi se under den arabiska våren i Egypten, under kampen mot det japanska kolonialstyret i Japan och den ryska proteströrelsen mot Putin för några år sen där allt från anarkister via liberaler till nationalbolsjeviker försökte störa systemet.

 9. Max Skogh - 8 november, 2014

  Okej vänstern i Bromölla har svikit partiet och väljarna. Men det har i stort sett all partier gjort dock. Moderaterna har i 11 kommuner genomfört samarbete med SD.

 10. Oppenheimer - 10 november, 2014

  Ett råd till Vänstern i Bromölla är att lämna partiet som politiska vildar, skapa en ny konstellation som inte är låsta av de föråldriga regler som de Rysslandstrogna extremisterna förhåller sig till. Skall jag vara helt ärlig så vet jag inte vad som är värst, den påstådda nazismen/fascismen eller den så förhatliga kommunismen.

 11. Me - 12 november, 2014

  Vilken tur att jag aldrig röstat på vänstern. Det hade jag ångrat nu isf.

 12. jax - 17 november, 2014

  Intresseklubben antecknar

 13. Tompa - 6 december, 2014

  Förstår att lockande situationer uppstår i kommunpolitiken där man kan få igenom goda saker genom en liten eftergift till SD. Men. De är ett rasistiskt parti, och sådana anser jag att vi inte ska släppa in till makten. Nazisterna i tyskland stod på 30 % i riksdagen när de andra partierna valde att samarbeta med dem på 30-talet ,men även då hade de kunnat fortsätta att stänga dem ute. om de valt det. (Henrik Arnstad)

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Veckans graf: Minst 27 remissinstanser sågar betyg från fyran

Minst 27 remissinstanser är kritiska till betyg från årskurs 4. Ändå går regeringen vidare med förslaget. 0Inga delningar

LO-bossen: Vi kommer nå målet om att halvera lönegapet

Så blir LO:s samordning


hannafinmo

Varning för Lööfs migrationspolitik

C har hög svansföring gällande invandringens positiva sidor. Samtidigt vill man försämra både jobbvillkor och välfärd för nyanlända... 0Inga delningar

Viktigast var att komma överens

Mer måste göras för jämställda löner


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons2
  annons
  Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik