Bild: Pressbild JB Education

De senaste åren har riskkapitalbolaget Axcel tjänat en kvarts miljard på JB:s gymnasieskolor. När tiderna såg tuffare ut valde man att dra sig ur.

Förra veckan meddelade ledningen för JB Education (tidigare John Bauer) att man ”går ur sitt engagemang i grund och gymnasieskolan”, vilket i praktiken innebär att fyra gymnasier läggs ner och att 23 skolor ska säljas till andra intressenter.

Anledningen sägs vara sinande elevtillströmning, överkapacitet och att ägaren, riskkapitalbolaget Axcell, inte ville skjuta till mer pengar för att täcka förlusterna.

Men har JB-koncernen verkligen gått med förlust?

Hur det såg ut förra året är omöjligt att avgöra eftersom den senaste årsredovisningen inte har skickats in till Bolagsverket.

Dagens Arena har däremot granskat koncernens ekonomi 2009, 2010 och 2011, alltså de tre föregående åren.

Granskningen visar att JB-koncernens skolor gjorde en sammanlagd rörelsevinst (EBITA) på 228 miljoner under de tre åren, i snitt 76 miljoner om året.

Samtliga dotterbolag, som var för sig innehåller en rad gymnasier, gick med vinst. Vinstmarginalen var så hög som 13 procent på gymnasierna i södra Sverige.

Vinsterna har förts vidare från skolorna till JB Education (tidigare JBO) som koncernbidrag, vilket kan likställas med vinstutdelning. De samlade koncernbidragen var 266 miljoner 2009-2011, och så sent som 2011 landade de på 131 miljoner. Mest fördes ut från dotterbolaget JB Gymnasiet Syd – 53 miljoner 2011, men också de påstått krisdrabbade gymnasierna i norra Sverige bidrog med 30 miljoner.

En del av den totala vinsten har använts till att betala räntor (100 miljoner) och till att amortera på skulder, men också till ”förvärv” av en rad mindre skolor (130 miljoner). För koncernen har hela tiden expanderat – från en omsättning på knappt 1 miljard när Axcel tog över hösten 2008, till 1,4 miljarder i slutet av 2011.

Det var ingen bankrutt friskolejätte som gick in i det senaste räkenskapsåret. 2011 deklarerades ett fritt eget kapital på 229 miljoner i JB Education.

Antingen var förlusterna massiva 2012 och i början av 2013, eller så såg Axcel en tuff period framför sig och valde att ”gå ur sitt engagemang” genom att lägga ner vissa förlustskolor och sälja resten – och på så sätt casha in de tidigare vinsterna.

Kent Werne är frilansjournalist och har granskat vinsterna och riskkapitalbolagen i välfärden sedan 2010.

Läs berättelsen om en friskolejättes uppgång och fall

JB-koncernens årsredovisningar finns samlade här.