FOTO: News-Öresund/flickr

SKJUTNINGAR Det är fyra gånger fler skjutningar per capita i Sverige än i grannländer. Sverige ligger snarare i nivå med södra Italien, rapporterar Sveriges Radio.

I förhållande till folkmängd sker fyra till fem gånger så många dödsskjutningar i Sverige som i Norge och Tyskland. Störst är problemen i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, där just Malmö har haft flest skjutningar per invånare.

Sverige ligger istället i nivå med södra Italien, berättar Joakim Sturup, kriminolog.

– När vi talar med poliser och forskarkolleger utomlands är det svårt att hitta en motsvarighet i andra länder, säger han till Sveriges Radio.

Rapporten visar också att det grova våldet har rört sig ner i åldrarna och flyttats från mc-gängsmiljö till gängkriminaliteten i storstädernas förorter. Forskarna ska nu arbeta vidare med att försöka förstå orsakerna till Sveriges situation.

– Vi vet inte om det är en ökad förekomst av illegala vapen i de här miljöerna eller om det beror på att det finns en tendens att snabbare använda de vapen som finns. Men någonting har hänt, säger Joakim Sturup.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln gick att läsa att skjutningar per capita i Sverige är i nivå med Mexiko. Detta är felaktigt. Manne Gerrell, en av forskare bakom studien, skriver på twitter: ”Jämförelsen med Mexiko gäller dock endast handgranaterna. Vi har inte i närheten av Mexikos våldsnivåer i övrigt.”