Du som följer Dagens Arena noggrant vet att undertecknad har ett intresse för Italien. Några exempel är den här texten som baserades på en stor rapport om Italien i The Economist, en önsketext med förhoppningar på Italiens vänster, en ledare i vintras som spådde att Bersani skulle bli ny premiärminister, min ledare från Milano mitt i valrörelsen i februari, samt vår podcast som analyserade valresultatet.

Det är svårt att skriva om Italien på ett enkelt sätt och förkunskaperna varierar. Italiens djupa ekonomiska problem är komplexa, den politiska situationen kontinuerligt kaotisk, partisystemet är i ständig förändring. Samtidigt har nog de flesta av oss många positiva bilder av Italien: God mat, en rik kulturnation, gula citroner och fina stränder.

I onsdags var jag i Italienska kulturinstitutets vackra lokaler och såg dokumentären ”Girlfriend in a coma” (regi: Annalisa Piras), som närmast kan beskrivas som en utmärkt samhällsvetenskaplig introduktion till Italiens alla problem och möjligheter. Filmens berättare och röda tråd är journalisten Bill Emmott, tidigare chefredaktör på just The Economist. Underbart intressanta arkivbilder blandas med en rad intervjuer med italienska tungviktare som Mario Monti, Beppe Grillo, Nanni MorettiUmberto Eco, Roberto Saviano och Lorella Zanardo – bland många andra.

Skiljelinjen i Bill Emmotts betraktelser går mellan la mala (det dåliga, Italiens problem) och la buona (det vackra Italiens möjligheter). Det står snabbt klart att problemen är alarmerande och konkreta: En ekonomi som hackar, korruption, byråkrati, maffia, brist på investeringar i såväl infrastruktur som utbildning och inte minst utvandring. Det senaste tio åren har en miljon italienare lämnat landet, de flesta med fina utbildningar.

La buona består bland annat av Italiens mat- och kulturarv, den traditionella företagsamheten (såväl småföretagsamhet som vissa innovativa storföretag inom exempelvis mode- och bilindustri), samt den kvinnliga halvan av befolkningen (låg förvärvsfrekvens, bland mycket annat).

Efter filmvisningen fick jag möjlighet att samtala med Bill Emmott via Skype. Jag frågade varför Italiens politiska partier är relativt frånvarande i filmen och förklaringen var enkel: Emmot och Annalisa Piras tvingades prioritera och fokuserade mer på i synnerhet den ekonomiska situationen. Det var synd, tycker jag.

Emmot var fortsatt pessimistisk angående Italiens ekonomiska läge och ifrågasatte i synnerhet ”austerity”: Idén att 27 länder i EU ska svälta sig ur en kris tillsammans. Den före detta chefredaktören för The Economist placerade sig följaktligen snabbt till vänster om såväl Anders Borg som Socialdemokraternas Magdalena Andersson – i likhet med DN:s Peter Wolodarski.

Trots att valresultatet lär medföra en hel del instabilitet var Emmott positiv i ett avseende: Det stora stödet för Beppe Grillos Femstjärnan visar att den italienska likgiltigheten verkar vara över (även om Emmott var noga med att framhålla att han inte stödjer alla Grillos förslag och arbetsmetoder). Om ett nyval trots allt är oundvikligt återstår att se.

Vad gör då en intresserad läsare som vill se filmen? Bor du i Stockholmsområdet är svaret enkelt: Igår inleddes dokumentärfestivalen ”Historier från Italien” som arrangeras av Italienska Kulturinstitutet. ”Girlfriend in a coma” visas på lördag klockan 20.00 på biografen Sture med efterföljande diskussion (hela programmet här, många intressanta filmer visas).

För övriga världsmedborgare finns den utmärkta hemsidan ”Girlfriend in a coma” där du kan streama hela filmen för bara 50 kronor. På sajten hittar du även en hel del annat intressant att läsa.

Till sist har vi titeln. I pressutskicket fick jag lära mig att på italienska heter Törnrosa ”La Bella Addormentata” (den vackra sovande). Och Törnrosa – det undersköna Italien – sover så djupt som om hon vore i koma. Men just ”Girlfriend in coma” är naturligtvis en låt med ett av världens bästa band någonsin: The Smiths.

Och efter att ha sett filmen tvingas jag konstaterar att flera rader i låten tyvärr är relevanta: ”Girlfriend in a coma, I know I know – it’s serious […] Do you really think she’ll pull through?”.

Grundtipset är dock att Italien, som vanligt, lyckas resa sig på nio och stappla vidare i all sin skönhet.

Trailer för filmen ”Girlfriend in a coma”:

 

Videon till låten ”Girlfriend in a coma” med The Smiths:

 

Arenagruppen på studieresa i Italien i samband med valet 2007 (Eric Sundström, Torkel Kjellman, Jesper Bengtsson, Fredrik Sjöberg och Arenagruppens grundare och VD Håkan A Bengtsson). Omslaget på The Economist var med säkerhet framtaget av just Bill Emmott: