Foto: Wikimedia/Pixabay

Berlusconis död Hur kommer Silvio Berlusconi att bli ihågkommen? Dagens Arena har pratat med två Italienkännare om den avlidne före detta premiärministerns  politiska arv.  

På måndagen kom beskedet att den italienske miljardären och före detta premiärministern Silvio Berlusconi har avlidit, 86 år gammal. Berlusconi, som blev premiärminister för första gången 1994, spelade en viktig roll i italiensk politik och är den person som suttit längst som premiärminister efter andra världskriget. 

Eskil Fagerström, journalist på Sydsvenskan som skrivit flera böcker om Italien och italiensk politik, säger att det fanns stora förhoppningar på Berlusconi när han kom in i politiken i mitten på 1990-talet. 

– Han kom in som den framgångsrika företagsledaren som skulle få fart på landet och tillföra en ny, rörligare och mer företagsvänlig politik. 

Blev inte mycket gjort under Berlusconis tid vid makten

Men trots att Italien hade ett stort behov av en liberaliserad arbetsmarknad, ett stärkt rättsväsende och ett reformerat pensionssystem så blev inte mycket gjort under Berlusconis år vid makten, enligt Eskil Fagerström. 

– Han lyckades förhäxa det italienska folket och politiken i 25–30 år med sin populism och sin stil. Men samtidigt som allt detta pågick så hände inte så mycket i politiken. Det var mycket oväsen och skandaler och väldigt lite av det som landet behövde. 

Ulla Gudmundson, före detta ambassadör i Vatikanen, tycker inte heller att Berlusconi gjorde särskilt stora avtryck i politiken. Men det var en sak som var speciell med honom. 

– Det som gör honom unik är att han var den första italienska politikern efter andra världskriget som kom till makten utan någon som helst draghjälp från katolska kyrkan.  

Berlusconi hade tyst överenskommelse med katolska kyrkan

Men trots det var det viktigt för såväl kyrkan som Berlusconi att hålla sig väl med varandra, enligt Ulla Gudmundson

– Han hade som en tyst överenskommelse med kyrkan att han stödde dem i svåra frågor som till exempel dödshjälp. I gengäld så höll kyrkan tyst om alla hans skandaler

Vad beror det då på att Berlusconi lyckades hålla sig kvar så länge i italiensk politik?

Hans stora medieimperium var ett viktigt skäl. Men enligt Eskil Fagerström handlade det också om att de italienska väljarna var trötta på korrupta politiker och att de trodde att de kunde få något nytt med Berlusconi vid makten. 

– Jag tror att man tänkte att han har gjort sig själv rik och då kan göra oss rika. Att han hade så mycket pengar att han inte behövde vara korrupt.

Men i stället blev det tvärtom. Misstron mot politiker har snarare ökat. Något som gjort att valdeltagandet sjönk i senaste valet och att högerextrema Italiens bröder med partiledaren Giorgia Meloni lyckades vinna regeringsmakten. 

– Berlusconi gjorde inget åt det stora avstånd mellan politiker och väljare som finns i Italien. Det gav grogrund åt Meloni, säger Eskil Fagerström.