Sasha Bruce och Leslie McGorman of NARAL pro choice, Bild: Hanna Finmo
Sasha Bruce och Leslie McGorman of NARAL pro choice, Bild: Hanna Finmo

Clinton är den första kandidaten som kampanjat på federal nivå på ett positivt budskap när det gäller kvinnors reproduktiva rättigheter. Återstår att se om kvinnors röster bär henne ända fram.

Valdagen i Washington, kö till lokalerna och folk med små klistermärken med »I have voted« på jackan. Här i DC är det inte ens en fråga om vem som vinner, Clinton har lett hela vägen, men blir valdeltagandet högt kan det tyda på mobilisering som kan spela roll för resten av landet.

Vi besöker NARAL pro-choice, en organisation som jobbar för kvinnors reproduktiva rättigheter och stödjer kandidater som backar deras agenda. En agenda som inte bara handlar om rätt till abort, utan också om preventivmedel, stopp för diskriminering av gravida och för betald föräldraledighet. »Eftersom alla dessa hänger ihop – för att skapa bra villkor för familjer att ta hand om sina barn.«

De ser en förändring i attityd när de mäter vad folk tycker om abortfrågan, där USA länge varit delat och på sina håll mycket konservativt, och de hoppas att årets val ska bli lite av en vattendelare. Förhoppningen är att det inte längre ska vara en risk att kandidera som förespråkare för kvinnors rätt att välja, men att det också ska vara en tillgång att ha tagit ställning för denna. De kommer följa flera av kandidaterna till Senaten – som för övrigt också är mycket spännande ikväll när resultaten börjar ticka in. Om det går bra för Demokraterna kan fler kvinnor och icke-vita bli valda än tidigare till kongressen. Men den ökningen kommer att ske i princip helt på demokratiska mandat – Republikanerna är fortfarande lika många vita män som tidigare.

Hos NARAL finns entusiasmen för Clinton som president som saknats lite hos andra aktivister vi träffat. Hon är den första kandidaten som kampanjat på federal nivå på en agenda som stödjer kvinnans rätt att välja och att det också måste vara en rättighet som fungerar i praktiken – även för fattiga kvinnor.

Och då har vi inte ens lyft den viktiga frågan med hur den just nu lediga stolen i Högsta Domstolen ska tillsättas. En demokratisk president som får tillsätta detta och kanske ytterligare någon plats under sin mandatperiod – det kommer att spela stor roll för kvinnors reproduktiva rättigheter i USA. Den rätten är under attack från högsta nivå, samtidigt som mycket bestäms på delstatsnivå – det är här man är kreativ och hittar på att abortkliniker måste ha ett visst antal parkeringsplatser, en viss storlek på sin reception, eller vilken utrustning som måste finnas på plats. En komplex fråga, men där en kvinna som president förhoppningsvis ändå kan dra nytta av de förändrade attityderna för att flytta fram positionerna.

Vi avslutar mötet med att ställa frågan till våra värdar på NARAL vilken roll kvinnors röster kommer att spela i valet. Svaret: »Huge.«