Peak Partners kan inte längre dölja sig bakom torrt formulerade pressmeddelanden och sin vägran att tala med journalister. Det skriver ett antal Unionenmedlemmar som deltar i strejken vid Focus CRS i Fränsta.

I snart två månader har vi strejkat för rimliga villkor och kollektivavtal på callcenter-företaget Focus CRS i Fränsta. Det verkar som att vår strejk har blivit den lilla konflikten med den stora betydelsen. Ministrar, riksdagsledamöter och politiker från både det röda och det blå laget har uttalat sitt stöd. Artisten Stefan Sundström har spelat för vår sak och första maj-tal har nämnt det vi gör. Till och med Företagarna har uttryckt sina sympatier.

Allt detta är bra och viktigt och vi känner oss stolta och lite rörda över uppmärksamheten vi skapat. Även i sociala medier har många människor visat sitt engagemang. 10 000-tals människor har på ett eller annat sätt deltagit i diskussioner kring det som inledningsvis berört bara oss tio som strejkar.

En del säger till oss att vi är oerhört modiga som vågar strejka för kollektivavtal. Och ja, det behövs bränsle och engagemang för att klara en sådan här situation. Det tänker vi inte sticka under stolen med. Ett sätt för oss har varit att tanka in det stöd som vi fått från allmänheten. Det går lättare då.

Att så många, med så olika bakgrund och engagemang, har deltagit i vår konflikt för kollektivavtal har varit viktigt för att få ut den bakomliggande berättelsen om moderbolaget Peak Partners i Stockholm. Företaget arbetar med kapitalförvaltning och startade Focus CRS för att ringa blivande kunder. Det var personerna bakom moderbolaget som valde att inte betala skälig lön, försäkringar, OB-tillägg och vägrade kollektivavtal. Det är också de som väljer att lägga ned Focus CRS när de anställda strejkar för rimliga villkor. Kritiken som riktats mot dem är rimlig och befogad.

När tiotusentals personer diskuterar strejken i sociala medier, lyckas heller inte längre Peak Partners dölja sig bakom torrt formulerade pressmeddelanden och sin vägran att tala med journalister. För att förstå hur allvarlig den här öppna kritiken i sociala medier rimligen är för Peak Partners räcker det att googla orden “peak partners”.

Som tack för allt stöd vill vi ge några tips till tillbaka. Vi kan kalla det viktiga lärdomar. När du söker nytt jobb, fråga efter kollektivavtal innan du tar anställning. Har du redan ett arbete, ta två minuter av din nästa fikarast och tala med dina kollegor om vikten av rimliga anställningsvillkor. Om ni inte har kollektivavtal på er arbetsplats är vårt tips rakt och enkelt. Gå med i facket och kräv er rätt!

Till er som är arbetsgivare vill vi hälsa att kollektivavtal innebär ordning och reda för ditt bolag. Förutsägbarhet och alla vet vad som gäller. Förmodligen är dina anställda nöjda och känner för företaget. Det tjänar du på.

Kort och gott kollektivavtal gynnar både arbetstagare och arbetsgivare.

Christer Gunnarsson, Ellen Hägg, Frida Niemi, Jessica Bergström, Josefin Algerbo, Kristoffer Feller, Matilda Ström, Rickard Thid, Tei Häggström, Tina Svensson, strejkande medlemmar i Unionen