I kommande avtalsrörelse kommer vi att driva på för att alla våra medlemmar ska ha möjlighet till en flexibel början på livet efter arbetslivet, skriver Hans Fryklund, ordförande och Karin Skånberg, regionchef, Unionen Stockholm.

Har du funderat på hur länge du orkar och vill jobba? Det finns många som oroar sig för hur de ska orka hela arbetslivet och ha kvar arbetsglädjen med dagens snabbare takt och allt högre krav. Samtidigt finns det de som vill jobba längre för att de trivs med sitt jobb eller behöver det av ekonomiska skäl.

Många av Unionen Stockholms medlemmar, tjänstemän inom industrin, handeln och transportområdet, har i dag möjlighet till förstärkt tjänstepension, så kallad flexpension, som ger möjlighet till ett flexibelt slut på arbetslivet. Deras arbetsgivare sätter i dag av 0,5 procent extra till medarbetarens tjänstepensionskonto fram till 65-årsdagen som antingen ger högre pension eller möjlighet att ansöka om att gå ner i arbetstid när man närmar dig pensionen. Vår förhoppning är att avsättningen ska öka framöver, den behöver hamna på runt två procent.

Unionen Stockholm vill att även medlemmarna som arbetar inom arbetsgivarorganisationen Almegas avtalsområde får möjlighet att själva välja om de vill varva ner inför pensionen eller inför ett längre arbetsliv för att fortsätta må bra på och av arbetet.

Medelåldern för svenskarnas utträde från arbetsmarknaden var för fem år sedan 63 år. Högutbildade går i pension senare än lågutbildade, omkring 65 år jämfört med 61,7 år. Egenföretagare och högre tjänstemän går generellt i pension senare än lägre tjänstemän och arbetare. När Unionen frågar sina medlemmar vilka hinder de ser för att stanna kvar längre i arbetslivet svarar 18 procent att de inte ser några sådana hinder medan nästan var tredje svarar att den egna viljan och motivationen är det största hindret.

Man vill helt enkelt inte mer, man vill ha tid för annat. Den egna hälsan liksom arbetstid och stress påverkar också.

Samtidigt visar undersökningen att intresset för att jobba längre skulle öka om det var möjligt att ha flexibla arbetstider eller ökade möjligheter till deltid. Många skulle vilja arbeta längre, främst för att det lönar sig ekonomiskt. Vi är alla olika och har olika behov och önskemål under arbetslivet och inför pensionen.

I takt med att medellivslängden ökar blir utmaningarna för individen och välfärden allt större. Den allmänna pensionen sjunker i rejäl fart eftersom vi lever längre och pensionspengarna därmed ska räcka längre och till fler. Välfärden, i form av till exempel offentlig sjukvård eller äldreomsorg, är på sikt hotad om äldre som lever allt längre slutar att arbeta allt tidigare. Bristen på flexibilitet i slutet av arbetslivet drabbar anställda, företag och samhället.

Med en flexpension skulle även de tjänstemän som arbetar inom till exempel IT- och telekom, bemanningsbranschen och medieföretagen också få en pensionslösning som innebär mer tid eller mer pengar inför eller under pensioneringen. Arbetsgivaren får medarbetare som orkar mer och längre och kan överföra sin kompetens och kunskap till yngre medarbetare.

I den kommande avtalsrörelsen kommer vi att driva detta krav för att alla Unionen Stockholms medlemmar ska ha samma möjlighet till en flexibel början på livet efter arbetslivet.

Hans Fryklund, ordförande Unionen Stockholm
Karin Skånberg, regionchef Unionen Stockholm