Det är sorgligt och pinsamt att en S-ledd regering silar mygg och sväljer kameler för att knipa exportkontrakt med några av vår tids värsta regimer.

En handskakning, ett leende, några minuters kallprat. En minister, en företagsdelegation, löften om export.

Det glättiga upplägget med exportresor bygger på att sälja in Sverige som ett kalasland att göra affärer med.

Så när näringsminister Mikael Damberg (S) förklarar att Sverige ska prioritera export till bland annat Qatar och Saudiarabien – länder med usla mänskliga rättigheter – är det inte märkligt att många har reagerat med ilska.

I Saudiarabien dömdes nyligen Raid Badawi, en oppositionell bloggare, till tio års fängelse och tusen piskrapp medelst offentlig prägling för att ha “smädat islam”.

Människorättsorganisationen Amnesty riktar regelbundet kritik mot regimen i Saudiarabien för systematiska brott mot grundläggande fri- och rättigheter. Damberg ville så sent som 2012 stoppa all vapenexport till landet.

Hur försvarar regeringen och Damberg den saudiska köpfesten den här gången?

“Men vi har också en tro och övertygelse om att när svenska företag finns på svåra marknader sprider de också en kultur som är skild från det land de verkar i. “

Antingen är Mikael Damberg bara naiv och tror att glasklirr på ett lyxhotell i Riyadh magiskt förvandlar Saudiarabien till en demokrati. Eller så vet att han att det inte är sant, men anser att potentiella svenska jobb är viktigare än mänskliga rättigheter. Jag vet inte vad som är mer allvarligt.

Med samma logik borde den svenska regeringen rimligen tagit strid mot EU:s handelssanktioner mot Ryssland. En konferensmiddag mellan svenska och ryska handelsdelegationer i Donetsk är med samma argumentation ett första steg mot ett ryskt tillbakadragande.

Låt oss inte ha några illusioner. Marknadens magiska trollspö kommer aldrig bli startskottet för en demokratisk vår i Saudiarabien. Det är snarare sorgligt och pinsamt att en S-ledd regering silar mygg och sväljer kameler för att knipa exportkontrakt med några av vår tids värsta regimer.

Historien om den svenska vapenexporten visar att pengar gång på gång trumfat fluffiga deklarationer. Det är dags att Sverige gör upp med arvet av skuggiga affärer med människofientliga regimer. Ett öppet register av affärer som genomförs i samband med exportresor, liksom hur kontakterna upprättats, är en början. Det i kombination med en etisk uppförandekod för handeln ger medborgarna makt och insyn i vad staten pysslar med utomlands.

Regeringen har som mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet till år 2020. Dambergs utspel om exportsatsningar i skurkstater väcker frågan: är vi beredda att blunda för 1 000 saudiska piskrapp för eventuella jobb i Sverige?