(Bild: Wikimedia)

söndagskrönikan Donald Trump har en lång historia av vaccinskepsis. Samtidigt målar den avgående presidenten upp det nya coronavaccinet som en personlig bedrift. Frågan är om hans konspirationssinnade anhängare kommer att ta sprutorna, skriver Jonas Cullberg.

I söndags rullade tre lastbilar ut från Pfizers läkemedelsfabrik i Kalamazoo, Michigan, fullastade med USA:s första doser av vaccin mot covid-19. En början på ett slut på den pandemi som har dödat drygt 300 000 människor i USA, fler än i något annat land, och som till vintern väntas gå in i sin värsta fas. Utanför fabriken hade en liten grupp människor, en av dem med Trump-flagga, samlats i det gråbleka morgonljuset för att applådera lastbilarna, som om de vore en del av en fjärde juli-parad.

Den avgående presidenten har gjort sitt bästa för beskriva det ovanligt snabbproducerade vaccinet som sin egen personliga bedrift. Det är en ny karaktärsutveckling för Donald Trump, som har en lång historia av vaccin-skepsis. Han har i det förflutna i linje med sin vanliga motvilja mot vetenskap ett flertal gånger spridit antivaccinrörelsens främsta myt, att vaccin orsakar autism hos barn. Han har skrutit med att aldrig ha vaccinerat sig mot influensa och motiverade det så sent som 2015 med att han ogillar ”idén att injicera dåliga saker i kroppen”.

Men i år såg Trump löften om ett snabbt framtaget coronavaccin som räddningsplanka från en ekonomisk kris och ett valnederlag. Efter att han förlorade mot Joe Biden i november verkar han dock ha tappat intresse för vaccinet. Hans twittrande innehåller mest falska påståenden om valfusk. Samtidigt har Trump inte varit särskilt aktiv i att uppmuntra amerikanerna att vaccinera sig, och det är oklart när han själv kommer att ta sprutorna.

Bland Trumps mer hängivna supporters syns ett mönster: De ger presidenten äran för vaccinet, men kommer knappast att ta det själva. Vissa menar att vaccinet bara bör ges till särskilt utsatta grupper och sjukvårdsarbetare. Andra varnar för att vaccinet är del av en konspiration för att kontrollera medborgarna.

Även den konservativa tv-kanalen Fox News största stjärna eldar på vaccin-skepsisen.

Bland de oroväckande många anhängarna av Qanon – en bisarr konspirationsteori som går ut på att Trump i hemlighet kämpar mot en mäktig sammansvärjning av djävulsdyrkande, barnätande kändisar och politiker – har presidentens vaccinlansering lett till viss kognitiv dissonans.

Qanon-kulten betraktar pandemin som en bluff och har allt mer nästlat sig in i antivaccinationsrörelsen, med vilda teorier om att den som vaccineras får ett microchip inskjutet i kroppen. Vissa Qanon-anhängare spekulerar i att Donald Trump använder kodord och egentligen talar om någon annat när han talar om vaccinet. Andra är kritiska mot Trump. ”Jag kommer inte ta vaccinet ens om Jesus tar det”, sa en profilerad Qanon-anhängare på den populära konspirationskanalen Infowars.

Även den konservativa tv-kanalen Fox News största stjärna, den Trump-vänliga programledaren Tucker Carlson, eldar på vaccin-skepsisen. I sin talkshow Tonight hävdade han i torsdags inför sina fem miljoner tittare att amerikanerna kommer att tvingas ta vaccinet som en form av ”social kontroll” (trots att obligatorisk vaccinering inte är aktuellt) och varnade för bieffekter. Frågan är vilken påverkan det inslaget kan komma att ha på dödstalen.

42 procent av republikanernas väljare säger enligt en ny mätning att de ”definitivt” eller ”kanske” kommer vägra att vaccinera sig mot covid-19. Det hänger ihop med att Trump och andra republikaner hela tiden tonat ner riskerna med smittan. Det konspirationstänkande och vetenskapsförakt som Trump spritt under sin tid som president undergräver förtroendet för vaccinet. Både trumpismen och coronaviruset lär bli svåra att bli av med, även efter att Joe Biden flyttat in i Vita huset.

 

Jonas Cullberg är journalist och författare. Han bor för närvarande i New York.