Bild: Försvarets Bildbyrå

Fredrik Reinfeldt har sina skäl att försöka sätta stopp för diskussionen om vad som händer om Sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen efter nästa val. Lika bra att stämma i bäcken. Och försöka skrämma journalisterna. Han försökte därför chikanera Lotta Bouvin i direktsändning i SVT:s morgonsoffa med en antydan om att frågorna emanerade från en illasinnad kampanj från Socialdemokraterna. Det är bara det att frågan är berättigad. Och ju närmare valdagen vi kommer, ju mer Sverigedemokraterna ser ut att komma in riksdagen, desto mer relevant blir frågan.

Sverigedemokraterna är en joker på många sätt. Hur kommer partiet att utnyttja en eventuell plats i riksdagen? Förmodligen vill de skapa största möjliga rabalder. Hur påverkar faktumet sverigedemokrater i riksdagen väljarnas agerande – särskilt de som vill hålla stånd mot partiet? De väljarna finns både till höger och vänster. Men mycket talar för att Sverigedemokraterna kommer att ge Reinfeldt och den borgerliga regeringen ett aktivt eller passivt stöd. Av flera skäl.

För det första, den historiska erfarenheten. Ny demokrati gav Carl Bildts borgerliga regering ett slags passivt stöd 1991. Ny demokrati fällde inte den borgerliga regeringen i riksdagen. Visserligen lämnade Bengt Westerberg tevesoffan när Ian och Bert anlände på valnatten 1991. Men Carl Bildt bjöd hem Ian Wachtmeister till sin lägenhet på Östermalm några dagar senare. Bildts dotter Blanceflor fick sitta i Ians knä. Och i Riksdagen satt Ian och hans partikamrater så snällt att Carl Bildt kunde hålla hov hela mandatperioden.

För det andra har Fredrik Reinfeldt och flera borgerliga partisekreterare varit mycket otydliga i fråga om de kan tänka sig ett passivt stöd från Sverigedemokraterna.

För det tredje finns en rad exempel på hur högerpopulistiska och främlingsfientliga partier har agerat i andra europeiska och nordiska länder. I den mån de har skaffat sig politiskt inflytande eller påverkat regeringsutfallet har de regelmässigt stött högerpartierna i sina respektive länder.

För det fjärde befinner sig dessa partier på högerkanten rent politiskt och ideologiskt. Sverigedemokraterna har förklarat att Socialdemokraterna är partiets främsta politiska fiende.

Inte undra på att Fredrik Reinfeldt blir irriterad när han får frågan om Sverigedemokraterna. Men den kommer att fortsätta pocka på ett svar. Den lär förfölja alla politiska partier fram till valdagen, framför allt de som är otydliga och undviker att svara på frågan. Oavsett om den ställs i en tevesoffa eller i en valdebatt. Frågan om Sverigedemokraterna kan mycket väl avgöra valet. Åt det ena eller andra hållet.