Vi behöver blicka bortom den här budgeten, men även bortom den här mandatperioden. Socialdemokratin måste ha en vision om jämlikhet som sträcker sig minst en hel generation framåt, skriver Ellinor Eriksson.

I dag släpper regeringen sin vårbudget och äntligen blir en ny politik verklighet.

Sverige saknar inte utmaningar för politiken att ta tag i. Bland de viktigaste är att skapa ökad jämlikhet. Två mandatperioder av borgerlig politik har ökat klyftorna mellan människor till nivåer som skadar tilliten och solidariteten i samhället. Utvecklingen måste brytas.

Därför behöver vi också blicka bortom den här budgeten, men även bortom den här mandatperioden. Socialdemokratin måste ha en vision om jämlikhet som sträcker sig minst en hel generation framåt. SSU har börjat jobba på den visionen. Vi vill skapa en jämlik framtid.

En jämlik framtid innebär full sysselsättning. Alla som vill och kan ska ha ett jobb att gå till. Det är dags att bryta med en borgerlig syn på arbetslösa som att de har sig själva att skylla. I förslaget till vårbudget tas flera viktiga steg för att minska klyftorna i samhället och öka sysselsättningen.

Samtidigt behöver regeringen öka reformtakten och samhällsinvesteringarna för att lösa de utmaningar vi har framför oss.

SSU ser tre områden som särskilt brådskande att ta tag i:

Fullfölj 90-dagarsgarantin
SSU drev under valrörelsen förslaget om en 90-dagarsgaranti. Ingen ung ska behöva gå utan jobb, utbildning eller praktik mer än 90 dagar. I vårbudgeten tar regeringen viktiga steg för att genomföra reformen. Ett utbildningskontrakt med studier på heltid eller kombinerat med jobb eller praktik och en satsning på traineejobb kommer betyda mycket för de unga som saknar jobb och utbildning.

Dock behöver ambitionsnivån i kommande höst- och vårbudgetar vara betydligt högre om regeringen menar allvar med att komma till rätta med den höga ungdomsarbetslösheten.

Rättvisa villkor
En jämlik framtid skapas inte genom jobb till vilka villkor som helst. Antalet otrygga anställningar har ökat och i dag är varannan ung under 25 år anställd på det viset. Ingen ung ska behöva sova fastklistrad vid sin telefon i väntan på nästa sms om ett jobberbjudande, bli utnyttjad av oseriösa arbetsgivare eller behöva jobba visstid utan anledning. Regeringen behöver visa handlingskraft och göra större samhällsinvesteringar för att rättvisa jobb ska kunna skapas.

Öka bostadsbyggandet
En fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för tillväxt. Bostadsbrist är i dag inget undantag, det är normaltillståndet i de flesta stora städer och universitetsorter i Sverige. Det gör att storlek på plånboken blir allt viktigare för att kunna bo någonstans.

Ett av regeringens reformförslag inför vårbudgeten har varit ett investeringsstöd för att få fart på byggandet. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt för att komma till rätt med bostadsbristen. Regeringens mål om 250 000 nya bostäder innan 2020 behöver höjas och regeringen behöver särskilt ta ansvar för att produktionen av bostäder som unga har råd att bo i ökar.

När Sverigedemokraterna röstade på de borgerliga partiernas budget försenades en ny progressiv politik som kunde bryta med en negativ samhällstrend kännetecknad av minskande jämlikhet. Med en socialdemokratiskt präglad vårbudget är första steget taget för att bryta den trenden.

Men SSU blickar framåt. Vi slutar inte jobba förrän vi genom en våg av reformer har uppnått en jämlik framtid.

Ellinor Eriksson, förbundsordförande Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU