Trots att forskningen och kvalitativa utvärderingar gett alliansen underkänt fortsätter Moderaterna och MUF propagera för samma gamla medicin i en sällsynt verklighetsfrånvänd replik, skriver Emilia Bjuggren och Philip Botström.

Vi måste möta ungas utanförskap med konkreta reformer, skriver Anna König Jerlmyr och Rasmus Törnblom. Det är helt riktigt. Problemet är bara att Moderaterna inte har några konkreta reformer, utöver de som redan prövats och misslyckats.

Finanspolitiska rådet, Institutet för Arbetsmarknads och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) och Riksrevisionen alla dömt ut borgerlighetens reformer som dyra och ineffektiva. IFAU fann att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga, vilket i praktiken sänkt lönekostnader för arbetsgivare, haft ytterst liten effekt på ungas sysselsättning och absolut ingen effekt på sysselsättningen bland unga med svag anknytning på arbetsmarknaden. Vilket är just den grupp som har svårast att få jobb.

De unga som står längst från arbetsmarknaden har ofta en sak gemensamt – de saknar rätt utbildning eller arbetslivserfarenhet. 90-dagarsgarantin utgår från just detta. Unga ska få jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar, just de insatser som krävs för att komma in på arbetsmarknaden.

I Stockholms stad innebär det bland annat att vi satsar över 70 miljoner kronor per år på att skapa riktiga arbeten inom kommunen för unga som tidigare gått sysslolösa. För många unga innebär det chansen till en första rad i CV:et samtidigt som staden får viktiga arbetsuppgifter utförda. Hittills i år har cirka 400 ungdomar fått den möjligheten. Vill Moderaterna och MUF förpassa dem tillbaka till sysslolöshet och bidragsberoende?

Omläggningen av politiken visar sig ge resultat. Arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten sjunker nu i hela huvudstaden.

Tyvärr verkar König Jerlmyr och Törnblom mer intresserade av billiga retoriska poäng än faktisk politik. Varför skulle de annars föreslå samma trötta åtgärder som under åtta år av borgerligt styre dragit isär arbetsmarknaden och ökat arbetslösheten bland unga?

Problemet är inte för höga lönekostnader för unga. Problemet är en bristande matchning på arbetsmarknaden och att grupper av unga har det väldigt svårt att få in en fot, och hålla kvar den foten, på arbetsmarknaden. Det gäller inte minst alla dem som saknar gymnasiebehörighet. Därför har vi lagt om politiken.

En arbetsmarknadspolitik som utgår från att alla kan och vill arbeta, utifrån sina förutsättningar. En arbetsmarknadspolitik som rustar unga med den erfarenhet och utbildning de behöver för att kunna svara när arbetsgivare ropar efter personal. Så bygger vi Sverige och våra unga starka inför framtiden.

Philip Botström, förbundsordförande SSU
Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad