Pim van Dorpel

LO-kongressen Valberedningen har haft ett stort arbete inför nästa helgs LO-kongress. Alla fyra poster i ledningen ska tillsättas. Nu har de presenterat sina förslag och Pim van Dorpel är föreslagen till ordförandeposten.

– Jag ser fram emot att tillsammans med det här laget sätta LO på agendan igen, säger han till Dagens Arena.

Under måndagskvällen presenterade LO valberedningens förslag till ledningsposterna som ska tillsättas på kongressen nästa helg. Spekulationerna kring speciellt ordförandeposten har varit många, men nu står det klart att det blir Pim van Dorpel som idag är vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF.

– Det känns fantastiskt roligt och jag känner mig ärad att vara valberedningens förslag. Jag ser fram emot att tillsammans med det här laget sätta LO på agendan igen, säger han till Dagens Arena.

Ditt namn har inte varit med i spekulationerna förrän precis nu, hur ser du på det? 

– Det är nog förvånande utifrån att jag är ett relativt okänt namn för många, men valberedningen verkar gilla hur jag resonerar.

Vad kan du bidra med?

– Jag tar med mig erfarenheter från att jobba med medlemmar i små och medelstora företag där arbetstagarna ofta har utsatta villkor.

Till de andra posterna föreslår valberedningen Louise Olsson, idag vice ordförande på Elektrikerna, till förste vice ordförande, Jessica Leiding, idag förbundssekreterare för Kommunal, till andre vice ordförande och Veli-Pekka Säikkälä, idag avtalssekreterare på IF Metall, till avtalssekreterare och tredje vice ordförande.

Det har varit många namn på agendan för just ordförandeposten. Bland andra Malin Ackholt, ordförande på HRF, och Elisabeth Brandt Ygeman, kanslichef på LO, har varit favorittippade. Att förslagen släpps så här pass nära inpå kongress hör inte till vanligheten. Nuvarande ordförande, Susanna Gideonsson, lämnade besked i januari att hon inte skulle fortsätta på grund av privata skäl. Att ta fram förslagen har beskrivits som snårigt denna omgång och har därför tagit längre tid än andra år.

Kongressen äger rum i Stockholm den 17–20 maj och där ska totalt fyra personer väljas till posterna i LO:s ledning.