Tesla Elbilsbolaget Tesla som befinner sig i konflikt med IF Metall har tagit in utländska strejkbrytare vid 41 tillfällen, avslöjar Dagens Arbete. Arbetarna har flugits in till svenska verkstäder från andra länder.

Det är handlingar från Arbetsmiljöverket som visar hur Tesla gjort för att kringgå IF Metalls strejk. Utstationeringsregistret visar att 24 personer tagits in av Tesla för att jobba i bolagets verkstäder i Malmö, Uppsala och Umeå, rapporterar Dagens Arbete.

Sedan februari i år har de 24 arbetarna jobbat på flera olika verkstäder vid totalt 41 olika tillfällen.

Plockas upp på Arlanda

”Ibland ser vi att de kommer med taxi och resväskor. Eller så blir de upplockade av någon på Arlanda och kommer direkt till verkstaden”, säger Peter Lydell, ombudsman på IF Metall Uppsala, till tidningen.

Arbetarna kommer från Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien och Österrike.

Över 80 år sedan

Peter Lydell från IF Metall menar att det är ett sätt för Tesla att kringgå villkoren för den svenska modellen. Han anser också att det visar att IF Metalls stridsåtgärder har effekt och att Tesla gör detta för att klara av sin verksamhet.

Strejkforskaren Christer Thörnqvist säger till Dagens Arbete att han inte kan komma på ett enda fall då strejkbrytare tagits in från andra länder, efter att Saltsjöbadsavtalet infördes 1938.