Vården Under måndagen varslade Vårdförbundet om en utökad övertidsblockad. Blockaden kommer nu att inkludera 29 kommuner och utökningen kommer att träda i kraft den 20 maj.

Vårdförbundets övertidsblockad i regionerna har nu pågått i över en vecka utan att parterna tycks ha kommit närmare en överenskommelse. Därför har Vårdförbundet under måndagen varslat om en utökad övertidsblockad i 29 kommuner och den omfattar ytterligare 5000 medlemmar.

– Våra yrkesgrupper som jobbar i kommunal regi gör livsviktiga insatser som till exempel skolsköterskor och sjuksköterskor på särskilda boenden. Coronakommissionen slutsatser visar sjuksköterskorna måste bli fler i den kommunala hälso- och sjukvården men ingenting har hänt. Våra förhandlingar om bättre arbetstider och löner rör också dem och vi hoppas att SKR inser att vi menar allvar med att vi vill rädda vården, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Det nya varslet innebär att inga medlemmar ska jobba övertid eller mertid och att arbetsgivaren inte kan genomföra nyanställningar inom Vårdförbundets avtalsområde. Yrkesgrupper som omfattas är till exempel elevhälsa och hemsjukvård.

– Vårt fullt rimliga krav är att vi vill ha hållbara heltider så att våra medlemmar orkar jobba heltid och ett helt yrkesliv. Vi har nu varit i konflikt med SKR och Sobona i snart två veckor och ser fortsatt inte att de vill möta oss. En konflikt är alltid en sista åtgärd, men vi vill ta ansvar för vårdens framtid. Min fråga till SKR är nu – hur vill ni rädda vården? säger Sineva Ribeiro i pressmeddelandet.