Bild: Flickr/ COD Newsroom
Bild: Flickr/ COD Newsroom

Under helgens kongress måste S-kvinnor visa vägen mot ett jämställt pensionssystem, avskaffande av visstid och ett genomförande av arbetstidsförkortning, skriver S-kvinnors Skånedelegation.

I helgen samlas S-kvinnor från hela landet i Söderhamn för en ny kongress där vi ska diskutera och fatta beslut om förbundets politiska inriktning.

Ett exempel på vikten av S-kvinnors politiska inriktning är att Socialdemokraterna på kongressen i våras beslutade att ställa sig positiva till individualiserad föräldraförsäkring. Det är en fråga som S-kvinnor drivit länge och måste därmed ses som en viktig seger i den feministiska kampen. S-kvinnor vågade stå upp för en avgörande reform för att minska ojämlikheten mellan män och kvinnor. Vi kommer fortsätta kämpa tills det genomförs fullt ut.

Dock finns det många andra frågor, likt föräldraförsäkringen, som är avgörande för att kunna skapa ett jämlikt samhälle och utjämna den strukturella ojämlikheten mellan män och kvinnor. S-kvinnors roll måste vara att hela tiden lyfta fram och driva på förslag som genomförs och skapar förändring i samhället.

I dagarna tog Amnesty International ett ställningstagande för att avkriminalisera alla delar av prostitution, vilket S-kvinnor tagit motstånd från. Beslutet från Amnesty visar tydligt på vikten av att S-kvinnor ständigt är i framkant, ger svar på tal och förslag till verklig förändring av det grundläggande problemet i samhället, nationellt och internationellt, den ökande ojämlikheten.

En människas frihet bygger på alla människors frihet tillsammans, att alla maktstrukturer elimineras. Att kvinnor skulle bli fria för att prostitution avkriminaliseras definierar inte frihet. Tvärtom förstärks i stället de maktstrukturer som finns inbyggda i det patriarkala samhället. Den feministiska kampen och agendan för S-kvinnor måste därför även fortsättningsvis vara en tydlig röst för internationella frågor.

Nationellt ser vi bland annat en ökad psykisk ohälsa och ökad sjukfrånvaro inom stora delar av offentlig sektor samtidigt som otryggheten på arbetsmarknaden i stort ökar. Detta visar också vikten av S-kvinnors politiska inriktning. I detta fall behovet av en rejäl satsning inom välfärden samt mer trygga arbetsvillkor. Konsekvenserna av en allt mer nedmonterad välfärd syns i ökad ohälsa.

S-kvinnor måste fortsätta att driva på förbättrade arbetsvillkor som bland annat innebär att ta bort lönegapet mellan män och kvinnor, genomföra ett jämställt pensionssystem, bort med visstid och delade turer, och genomförd arbetstidsförkortning.

S-kvinnor måste visa konkreta förslag för en tydligare vänsterpolitik för omfördelning av resurser och utjämning av maktskillnader i samhället. Vi från Skånes delegation är tydliga, vi åker till kongressen för att nå ytterligare några steg i rätt riktning för en progressivare feministisk politik.

Kampen för att stoppa ojämlikheten och nå ett jämlikt och solidariskt samhälle fortsätter varje dag!

S-kvinnor, Skånes delegation
Ingalill Bjartén
Kerstin Engle
Birgitta Eriksson
Marianne Eriksson
Tonka Frodlund
Elin Gustafsson
Sharon Olsson