Vi har ett ansvar att ta kränkningar mot barn på allvar oavsett vilken social ställning de innehar. Det är positivt att Skolinspektionen stänger Lundsberg, skriver Rosssana Dinamarca (V).

Hösten 2011 fick Skolinspektionen larm om sexuellt våld och gruppvåldtäkter på riksinternatskolan Lundsberg. När Skolinspektionen besökte skolan upptäckte man pennalism – misshandel och hot.

En elev hade vågat bryta tystnaden och berätta. När det blev känt strömmade telefonsamtalen in till myndigheten. Anonyma personer berättade då även om sexbrott. Det gällde gruppövergrepp på flickor och pojkar som “fick trä kondomer på kvastskaft och köra in i varandras ändtarm”, enligt Skolinspektionens tjänsteanteckningar. Myndigheten krävde då en rad förändringar.

Lundsberg har sedan dess fått flera chanser att ta tag i problemen, men anmälningar om kränkningarna har fortsatt. Det är uppenbart att Lundsbergs skola inte varit intresserade av att ta problemen på allvar. Skolans ledning har ifrågasatt anmälningarna eller avfärdat dem som pojkstreck. Men kamratuppfostran är något som alltid har existerat på Lundsberg och det har pågått med allas goda minne.

Året efter Skolinspektionens första besök lämnade myndigheten en rapport där man slog fast det anmärkningsvärda i att det fortfarande förekom kränkningar i stor utsträckning på Lundsbergs skola.

Enligt skolans eget incidentrapporteringssystem fanns det 23 händelser angivna sedan Skolinspektionens besök i slutet av 2011 – det har varit olika typer av övergrepp av äldre elever gentemot yngre – och även misshandel.

Jag och Vänsterpartiet har hela tiden krävt att regeringen ska ta sitt ansvar. Det är regeringen som ger en skola ställning som riksinternat och därmed berättigar den till statsbidrag. Men regeringen och utbildningsminister Jan Björklund (FP) har bara låtit det fortgå. Därför känns det väldigt bra att Skolinspektionen nu äntligen beslutat att stänga ner skolan, inte minst är det en viktig upprättelse för alla de elever som utsatts för kränkningar under alla dessa år. Jag hoppas att skolan stängs ned för gott. Pennalismen sitter i väggarna och är svår att tvätta bort.

Ofta kanske samhället reagerar långsammare när övergreppen sker i välordnade miljöer. Men vi måste visa att vi tar kränkningar mot barn på allvar oavsett vilken social ställning de innehar. Att eleverna i det här fallet dessutom bor på skolan gör dem extra utsatta och det är framför allt på elevhemmen som övergreppen och kränkningarna sker. Lundsberg är utvald av regeringen att erbjuda en trygg hemmiljö för barn med föräldrar långt borta. Kan man inte erbjuda det ska de tappa den rättigheten omedelbart.

Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet