Mattias Goldmann Bild: Pressbild
Mattias Goldmann Bild: Pressbild

Skatten på arbete höjs mycket mer än skatten på miljöförstörande verksamhet. Sverige uppvisar inte det ledarskap som behövs inför klimatfrågorna, skriver Fores vd i en replik.

Den som läser Stina Bergströms artikel i Dagens Arena kan förledas att tro att det nu finns 65 miljoner färre utsläppsrätter att handla med i den europeiska utsläppshandeln. Så är det inte.

De AAU-utsläppsrätter som Bergström rimligen avser kommer från att Sverige presterade långt bättre än vad som krävdes av oss inom Kyotoprotokollets första åtagandeperiod 2008-2012. Men eftersom AAU:erna enbart kan handlas inom Kyotoprotokollet och det där finns en överenskommelse om att inte köpa AAU:er är den praktiska betydelsen av beslutet litet.

Därtill vet vi ju tyvärr att kraven på att leva upp till Kyotoåtagandena i praktiken är svaga. Återstår gör signalvärdet: Om någon någon gång skulle vilja köpa AAU:er så finns det inga svenska att tillgå.

Denna symbolpolitik kompletteras med fördel med riktiga utsläppsminskningar.

För Bergström har alldeles rätt i att det behövs som signal inför och på klimatmötet i Paris i december. Dessvärre ser vi inom åtminstone tre områden inte de tecken på klimatledarskap som vi – och säkert Stina Bergström önskar sig:

Klimatmål
Alla minns säkert regeringens misslyckade försök att förankra sitt tänkta klimatmål för 2020 inför EU-mötet – och att vi därefter inte har något exakt klimatmål, bara en ”grundläggande princip” om att utsläppsminskningarna ska ske på hemmaplan, inte i tredje land.

Mindre omdiskuterat är att Sverige helt saknar klimatmål för 2030 – Bergström har rätt i att vi föreslagit EU att skärpa sitt mål, men betydligt mer konkret vore att faktiskt ha ett eget mål. Också klimatmålet för 2050 är i stort behov av precision. Det finns en process kring detta, men vill man vara ett föredöme i Paris borde den vara färdig tidig höst och inget talar för att det blir så.

Fossilbränsleoberoende fordonsflotta
Detta mål, som stöds av sju riksdagspartier och såväl den nuvarande som föregående regeringen, har global relevans och gör Sverige till precis det föredöme som vi som litet land bör sträva efter att vara. Men konkret så föreslår regeringen nu en mer än dubbelt så hög skattehöjning på förnybara drivmedel som på fossila, och all stimulans för bilar på förnybara drivmedel är slut eller löper snart ut. Därmed är vår utsläppsminskning avtagande och vår roll som förebild hotad.

Grå skatteväxling
Sverige är så vitt jag vet det enda landet i EU som nu genomför en grå skatteväxling, där arbetsgivaravgifterna och skatten på arbete höjs mycket mer än skatten på miljöförstörande verksamhet. Det rimmar illa med regeringens retorik, innebär ett beklagligt brott mot den utveckling OECD berömt Sverige för och är säkert inte det Bergström menar med att hon är ”stolt som miljöpartist”.

Tyvärr tvingas man nog konstatera att Sverige inte riktigt uppvisar det ledarskap som behövs inför klimatförhandlingarna i Paris. Vi gör gärna gemensam sak med Bergström och andra likasinnade för att förändra detta.

Mattias Goldmann, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores