Fortbildningsstrategin för Stockholms läkare saknar riktning. Det är patienterna som får betala priset för landstingets kortsiktighet, skriver Johan Styrud, Yvonne Dellmark och Gunnar Berglund, Stockholms läkarförening.

Den medicinska utvecklingen går blixtfort. Det finns stor risk att patienter behandlas med gårdagens kunskap, om inte kontinuerlig fortbildning sker.

Man har äntligen kommit fram till en landstingsövergripande strategi för kompetensförsörjning. Det är mycket bra att landstinget försöker ta ett samlat grepp om kompetens och det är kanske ännu viktigare gällande fortbildningen. Dessvärre har fortbildningen av läkare fått stryka på foten när verksamheterna behöver skära ned sina kostnader.

Patienterna får nu betala priset för denna kortsiktighet. Landstingets strategi för läkares fortbildning är mycket svepande utan några som helst detaljer.

Vi vill se fortbildningen utryckt i procent eller i timmar. Det skall även finnas en individuell plan för varje medarbetare. Hur skall en onkolog få lära sig de senaste behandlingsstrategierna om kliniken spar in på fortbildningskostnader? Goda och uppdaterade kunskaper hos läkarkåren kan innebära förlängd överlevnad och förbättrad livskvalitet för den enskilda patienten. Det kan till och med innebära skillnaden mellan liv och död.

Tempot i dagens sjukvård har höjts med allt snabbare kunskapsutveckling. Landstinget behöver på ett helt annat sätt förstå var i vården utbildning bedrivs: grundutbildning, vidareutbildning och fortbildning.

Samtidigt utförs allt mer av vården i Stockholms län av andra aktörer än landstinget. Vid upphandling måste man därför redan i underlaget tydliggöra hur mycket fortbildning och utbildning som bör ingå i uppdraget. Detta saknas helt i landstingets strategi. Stockholm har i år 240 AT-block. Behovet är minst 100 stycken till. En stor flaskhals till att man inte kan ha fler AT-block är just den upphandlade vården som landstinget inte har ställt krav på vid anbudet.

Det är mycket beklagligt att landstinget inte förmått ta till sig det budskap som de fackliga organisationerna tillsammans med professionsorganisationerna framfört.

Det är hög tid för landstinget att lyssna på professionen och de fackliga – så att vi tillsammans kan arbeta fram en verklighetsförankrad strategi som utgör det nödvändiga verktyg som behövs i planeringen av vården inom Stockholms läns landsting.

Vi vet var bristerna och behoven finns. Det är dags för reella samtal. Kontakta oss!

Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening
Yvonne Dellmark, förste vice ordförande Stockholms läkarförening
Gunnar Berglund, andre vice ordförande Stockholms läkarförening