Inför EU-valet 2014 behöver Socialdemokraterna utveckla ett reformprogram med konkreta jobb- och utbildningsförslag som skulle göra skillnad för Europas unga. Det skriver Jytte Guteland (S).

Den 13 juni 1999 gick jag till vallokalen och la min röst till Europaparlamentet för första gången någonsin. Som aktiv socialdemokrat gjorde jag det med stora förväntningar inför framtiden. Det blodiga kriget på Balkan var förhoppningsvis äntligen på väg mot sitt slut. De östeuropeiska länderna som bara tio år tidigare hade befunnit sig på andra sidan murar och järnridåer började göra sig redo för EU-medlemskap. Tio av femton medlemsländer leddes av socialdemokratiska regeringar.

Min generation europeiska förstagångsväljare diskuterade globaliseringen. En bättre värld var huvudfokus för oss. De politiska förhoppningarna inför det nya århundradet var stora.

När vi nu, femton år senare, går till val är det ett förändrat läge. Den ekonomiska krisen har förvärrat arbetslösheten och fördjupat de sociala orättvisorna. Under 2012 steg arbetslösheten i arton av EU:s medlemsländer. Värst drabbas redan utsatta grupper, som de unga vuxna. 5,6 miljoner människor under 25 år saknar jobb. I tolv av EU:s medlemsländer går mer än en fjärdedel av den unga arbetskraften arbetslös.

Unga som aldrig har lyckas etablera sig på arbets- eller bostadsmarknaden får svårt att skapa sig en positiv självbild. Tilltron till samhället minskar också. Även i Sverige har den sociala oron ökat under senare år. Kravallerna i Husby är ett exempel, men också den stillatigande vanmakten som innebär att allt fler har svårt att finna hopp i politiken. För de europeiska förstagångsväljarna är det snarare en bättre vardag, än en bättre värld som står i fokus och de politiska förväntningarna är tyvärr alltför små.

Min vision är att valdebatten 2014 ska väcka politisk vilja och skapa förväntningar om en ljusare framtid såväl i vardagen som för vår värld. Det är dags för ett socialdemokratiskt program för Europa. Reformprogrammet behöver både sätta stopp för åtstramningspolitiken och samtidigt peka ut de konkreta jobb- och utbildningsförslag som skulle göra skillnad för Europas unga.

De satsningar som sker genom Europeiska investeringsbankens fonder, som specifikt riktar in sig på jobbskapande för unga, är viktiga men fortfarande allt för små. Enligt The Economist räcker satsningarna till de mest utsatta länderna bara till cirka 850 euro per arbetslös ungdom. Vem tror att det är tillräckligt för att skapa jobb?

Ökade jobbsatsningar måste också kompletteras med ett progressivt reformprogram för tillväxt som prioriterar den gröna omställningen. Satsningar på järnväg, forskning och grön teknik. I princip alla bedömare är överens om att den åtstramningspolitik som varit de konservativas ledstjärna i krisen snarare har stjälpt än hjälpt. Nu behövs stimulanser och satsningar för innovation och tillväxt.

Valprogrammet behöver också tydligt markera vår människosyn. Socialdemokraternas hållning att alla människor är lika mycket värda, vårt motstånd mot all form av diskriminering och vår kamp för jämställdhet behövs i den tid vi lever.

Just nu samverkar flera faktorer för att ljusskygga idéer, protektionism och främlingsfientlighet, ska våga sig fram och ta plats. Först och främst en europeisk ekonomisk kris som leder till ökad fattigdom, och som grupperar och skapar ilska. Sedan, oförmåga från ledarskapet att synliggöra och vara en röst för de människor som drabbas av fattigdom och slutligen nationalistiska och rasistiska partier som har väntat och samlat kraft i skuggorna för att kunna träda fram när tiden är mogen.

Inför Europaparlamentsvalet nästa år måste alla partier och parlamentskandidater som vill värna sammanhållning och stå för trygghet och framtidstro i Europa ge sig ut i idédebatten och formulera sina alternativ. Vi har en enormt viktig roll att lägga fram våra vallöften och reformförslag i god tid. Själv vill jag särskilt vara en röst för de unga arbetslösa. Jag vill ge de unga mitt löfte att prioritera arbetet för fler jobb.

Socialdemokraterna kan och måste spela en ledande roll i debatten om vi ska bygga ett nytt socialt hållbart Europa. Grönt, ungdomsvänligt och fritt från diskriminering. Så ska det moderna Europa byggas.

Jytte Guteland, kandidat till Europaparlamentet (S)