Bild: Arbeiderpartiet

"Tidernas jämnaste val" avgjordes i Norge i går. Alla prognoser och vallokalsundersökningar pekade under valkvällen i en och samma riktning: De rödgröna partierna har fått de norska väljarnas förtroende och regerar därmed vidare med Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg som statsminister. Det är historiskt, eftersom det är första gången på 16 år som en norsk regering blir återvald.

Det är med bara några få mandats övervikt som de rödgröna får en majoritet av platserna i det norska stortinget. Men signalen från väljarna i vårt grannland är ändå tydlig – de vill inte ha högerpolitik. Eftersom finanskrisen inte har nått Norge och arbetslösheten ligger på enbart tre procent, är valresultatet inte någon uppslutning bakom en skickligt krishanterande regering. Det är helt enkelt ett fortsatt förtroende för en grön, socialdemokratisk politik.

Den gångna mandatperioden med den rödgröna regeringen har gett blandade resultat. Ojämlikheten i landet har ökat, vilket också finansministern och partiledaren för vänsterpartiet Sosialistisk Venstre Kristin Halvorsen har bett om ursäkt för. Samtidigt har regeringen lyckats med en stor och viktig utbyggnad av barnomsorgen. Den har visat att de är kapabla till att genomföra kraftfulla reformer för de norska medborgarnas väl.

Inför gårdagen gick de rödgröna inte till val på någon liknande genomgripande reform. Däremot har de lyckats hålla ihop sin allians och framstå som ett trovärdigt regeringsunderlag, med en tydlig statsministerkandidat. Arbeiderpartiet har investerat mycket i det rödgröna samarbetet, vilket har gett resultat. Här kan de rödgröna partierna i Sverige få lite råg i ryggen: Ett tydligt regeringsalternativ lönar sig och det är avgörande att samarbetet upplevs som helhjärtat.

En bidragande orsak till den norska högerns misslyckande är troligen just att den aldrig lyckades samla sig till att bli ett enat alternativ. Högerpartiet Høyres partiledare Erna Solberg lanserades som statsministerkandidat från tre av de borgerliga partierna. Men högerpopulistiska Fremskrittspartiets Siv Jensen har ansett sig vara självklar kandidat till posten eftersom hennes parti är störst av de fyra borgerliga. Jensen deklarerade i valrörelsen att hon skulle fälla alla borgerliga regeringar som hon själv inte fick vara en del av.

Det problemet slapp hon. Och Norges väljare slipper en regering som är beroende av högerpopulister. Trots att Fremskrittspartiet gick fram något i gårdagens val lyckas de rödgröna behålla sitt grepp om regeringsmakten. Förhoppningsvis är gårdagens valresultat i Norge början på en ny europeisk rödgrön våg.