”En bra dag för Tyskland och en bra dag för Europa”. Det var förbundskanslern Angela Merkels kommentar i går sedan tyska författningsdomstolen godkänt att Tyskland blir med i den europeiska räddningsfonden ESM.

Och man kan förstå hennes glädje.  För det har varit motigt på sistone för Tyskland i det europeiska samarbetet.

Enligt opinionsmätningar ville en majoritet av tyskarna att domstolen skulle sagt nej till ESM. Åtskilliga av Merkels egna partivänner kräver att Tyskland slutar hjälpa skuldländerna.

Tyska tidningar har dömt ut Europeiska Centralbankens (ECB) nya program för att köpa statsobligationer, trots att Merkel välkomnat planen. Och de problemländer som det var tänkt att man skulle hjälpa, Italien och Spanien, säger nej till stödköp på de villkor som ECB satt upp i form av ytterligare hårda budgetbeskärningar.

Stödet för Tysklands fixa idé att krisen ska lösas med besparingar, har minskat i takt med att alla kan se konsekvenserna: Ekonomisk recession i land efter land.

Utgången av gårdagens val i Nederländerna är inte klar när detta skrivs. Men de två större partierna, liberalerna och socialdemokraterna, tycks klara anstormningen från de EU-kritiska flygelpartierna, fast till priset av att alla mer eller mindre distanserat sig till det tyska sättet att hantera krisen. Med valet kan Tyskland alltså förlora ännu en allierad.

Tyskland har också hamnat på kollisionskurs med de andra EU-länderna om den planerade bankunionen. 6 000 europeiska banker ska övervakas från Frankfurt i den skiss som EU-kommissionens José Manuel Barroso presenterade i går. Det räcker med tillsyn över 24 banker, tycker tyskarna, eftersom de vill skydda sina egna små insolventa ”Sparkassen”.

Utdragna diskussioner väntar. Barroso aviserade i går också sin önskan om en europeisk federation, vilket kräver ett nytt fördrag. Det blir nog svårt att få igenom, om EU samtidigt måste ta itu med ett antal akuta kriser.

I en artikel häromdagen hävdar finansmannen George Soros att Tyskland bär huvudansvaret för krisen, genom att hela tiden göra det minsta möjliga för att undgå en kollaps för euron.

Soros uppmaning till Tyskland är: ”Rädda euron eller lämna dem”. Om Tyskland inte slutar med de destruktiva nedskärningskraven på andra bör man lämna euron. Det senare blir turbulent, men det skulle alla ha nytta av, menar han.

Det har skrivits spaltkilometrar om Greklands utträde ur valutaunionen. Men trots utslaget i författningsdomstolen igår är kanske en mer relevant fråga: Hur länge orkar Tyskland hålla ihop denna disparata valutaunion?