Den moderatledda majoriteten väljer att ha en av Sveriges lägsta landstingsskatter i stället för att lyfta sjukvården ur krisen. Det skriver Henrik Fritzon (S), regionråd i Region Skåne.

Den skånska sjukvården faller allt djupare ner i en svår kris. Skånes universitetssjukhus (SUS) har stundtals fullt kaos med extrema väntetider på sina akutmottagningar. En representant för Arbetsmiljöverket har kallat akutmottagningen i Lund för ”en skam för Skåne”.

Socialstyrelsen har kopplat samman fem dödsfall inom den skånska vården med överbeläggningar och personalbrist. Barnmorskor på SUS kvinnoklinik protesterade i höstas öppet mot att de inte kan ge skånska mammor och barn en tillräckligt bra vård.

Cancerläkare har protesterat kraftigt mot nedskärningarnas konsekvenser. 32 specialistsjuksköterskor på barnintensiven i Lund, dit barn från hela landet kommer för hjärtkirurgi, har sagt upp sig i protest mot att arbetsgivaren vill försämra deras arbetstidsavtal.

Listan med problem inom den skånska sjukvården kan göras betydligt längre, bland annat med bristerna inom ambulansverksamheten samt folktandvårdsklinikerna som sålts till underpriser. Trots de många exemplen på omfattande problem inom sjukvården kallar den moderatledda majoriteten som styr Region Skåne den skånska vårdkrisen för en tidningsanka.

Blinda för problemen fortsätter de borgerliga med nedskärnings- och privatiseringspolitiken. Omfattande nedskärningar på framförallt sjukhusen fortsätter år efter år, samtidigt som stora delar av den offentliga vården styckas upp i så kallade vårdvalssystem.

Det är den kraftiga resursbristen som är den huvudsakliga orsaken till den skånska vårdkrisen. Den moderatledda majoriteten väljer att ha en av Sveriges lägsta landstingsskatter i stället för att lyfta sjukvården ur krisen. Nedskärningarnas konsekvenser ser vi nu. På SUS råder anställningsstopp, vilket ofta får stora konsekvenser för verksamheten. När personalen inte räcker till stängs vårdplatser, vilket för med sig att patienter läggs in på fel avdelning eller i korridorer, alternativt skickas hem för tidigt.

Parallellt med resursbristen växer en förtroendekris. Med de ständiga nedskärningarna och omorganiseringarna har vårdpersonalen tappat förtroendet för politikerna. De borgerliga politikerna har satt i system att genomföra stora strukturförändringar utan förankring hos personalen och fackförbunden.

I stället för nedskärningar och privatiseringar behöver den skånska sjukvården mer resurser, mer personal samt ett stopp för omotiverade organisationsförändringar. Vi tror att de flesta skåningar kan tänka sig en höjning av regionskatten om denna går till att förbättra sjukvården.

Vid en socialdemokratisk valseger i 2014 års regionval stoppas inte bara nedskärningarna inom sjukvården, det blir också satsningar, med mer personal och fler vårdplatser.

Henrik Fritzon (S), regionråd i Region Skåne