Bild: Dagens Arena

Det var som om Maud Olofssons ande svävade över presskonferensen på Socialdemokraternas högkvarter i går, när Luciano Astudillo och Sven-Erik Österberg presenterade riktlinjer för jobbpolitiken inför partiets kongress.

Astudillo och Österberg nämnde inte med ett ord vilken roll det offentliga har för att direkt skapa jobb genom exempelvis långsiktiga investeringar i infrastruktur. Det måste rimligen vara den första halvan av en socialdemokratisk jobbpolitik – i 19-punktsprogrammet finns bara andra halvan. Den – som handlar om entreprenörskap, så kallade kreativa näringar, innovationer och tillgång till riskkapital – är viktig. Men den räcker inte. Det offentliga måste också stimulera efterfrågan på nya jobb genom forskning, utveckling, investeringar.

– Det finns ingen genväg till en bra ekonomi. Det är summan av antalet jobbade timmar som avgör. Därför är jobbpolitiken helt avgörande, sa Sven-Erik Österberg.

Nej, det finns ingen genväg och därför måste jobbpolitik handla om mer än tillfälliga mantran. Är det någon som minns ordet tillväxt? Det var superhett för sex-sju år sedan, så hett att Socialdemokraterna hade en hel kongress om tillväxt. Allt handlade om detta magiska ord, som skulle lösa alla framtida problem. Om vi bara har tillväxt, så…

I dag är det glömt. I stället låter det så här: Om vi bara har entreprenörer, så… Entreprenörskap är det som ska lösa Sveriges problem. Entreprenörer ska exporterna, expandera, investeras i, stärkas, samordnas, ja, det är ingen hejd på hur mycket man kan göra för att understödja "entreprenörskap".

Entreprenörskap och tillväxt är båda viktiga beståndsdelar av och delmål för samhällsekonomin och jobbskapandet. Men de kan inte under en tid vara allenarådande. De är och måste vara en (1) del av en hel och sammanhållen socialdemokratisk jobbpolitik.

De flesta punkter på 19-punktsprogrammet är, förutom denna uppenbara brist, bra. Socialdemokraterna erkänner att alla inte kommer att komma ut på den ordinarie arbetsmarknaden, trots Samhall och liknande insatser. Därför behövs en arbetsmarknad vid sidan av den ordinarie, som visserligen ska hålla så liten som möjligt, men som ska ta emot människor som annars riskerar att annars inte ha något jobb alls. Socialdemokraterna har insett att de i regeringsställning såg på medan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan lät människor falla mellan stolarna. Därför ska delar av myndigheterna byggas om och ihop. Socialdemokraterna ska satsa mer på validering för dem som har (utländsk) utbildning men ingen erfarenhet och för dem som har (svensk) erfarenhet men ingen utbildning. Låt oss hoppas att S mäktar med valideringen, som blev lidande under förra regeringsperioden. Och låt oss hoppas att S-kongressens ombud mäktar med att baxa partiledningen till en ordentlig jobbpolitik.