När regeringen och facken tvingar på svenska företag höga arbetsgivaravgifter gör man sig själv skyldig till att snedvrida konkurrensen – till Sveriges nackdel. Det skriver Jan Falk, 
Den Nya Välfärden.

Inom EU råder fri konkurrens och fri rörlighet. Till följd av detta anlitas utländsk arbetskraft till bland annat byggindustrin. I en ny rapport från LO granskas konkurrensen med arbetskraftskostnader inom byggbranschen i EU. I rapporten anges att lönekostnaderna är en stor anledning till att svenska underentreprenörer går miste om kontrakt i upphandlingar. Detta trots att de erbjuder samma bruttolön som de utländska arbetsgivarna. Skillnaden består nämligen i att de svenska arbetsgivaravgifterna ligger på en högre nivå än de flesta andra länder i EU.

Vän av ordning kan självklart även anmärka på att de utländska företagen ibland har sämre löne- och anställningsvillkor och att svenska kollektivavtalsregler ska gälla för alla som arbetar här. Detta stämmer och ska självklart kontrolleras och åtgärdas. Men bristande tillsyn av regler och lagar får inte flytta fokus från att kostnaden för arbetskraft är alldeles för hög i Sverige. Eftersom skatter och sociala avgifter oftast betalas i hemlandet kan nämligen även de utländska företag som följer svenska kollektivavtal konkurrera ut svenska entreprenörer.

För att Sverige ska kunna konkurrera på en alltmer global arbetsmarknad bör arbetsgivaravgiften halveras för de första tio anställda i varje bolag. Detta skulle kraftigt förbättra företagarklimatet, stimulera entreprenörskapet och leda till nyanställningar. Även blygsamma prognoser uppskattar att över 70 000 nya jobb skulle skapas, vilket skulle kompensera för en stor del av skattebortfallet för staten. I byggsektorn skulle de små underentreprenörer som idag konkurreras ut av utländska företag få en chans att hävda sig.

LO skriver i sin rapport att det inte längre är säkert att det är de mest effektiva, innovativa och produktiva företagen som klarar sig i konkurrensen inom EU. Men när regeringen och facken tvingar på svenska företag höga arbetsgivaravgifter gör man sig själv skyldig till att snedvrida konkurrensen – till Sveriges nackdel. Konkurrens på lika villkor handlar nämligen inte bara om att följa regler och lagar. Det handlar även om att föra en politik som inte missgynnar våra företag. En halverad arbetsgivaravgift vore därför ett steg i rätt riktning för att låta våra företag konkurrera på ett sunt och rättvist sätt.

Jan Falk, 
Den Nya Välfärden