REPLIK | Att använda 8 mars till att kritisera en feministisk manifestation i stället för att driva feministisk politik är inte att arbeta för den gemensamma kampen, skriveElin Rutqvist och Emma-Lina Johansson, V i Malmö.

Vi har mycket att vinna på att gemensamt ta kampen mot högerkrafterna, skriver socialdemokratiska företrädare. Vi håller självklart med men undrar då varför Socialdemokraterna inte tar just den kampen.

Årets demonstration i Malmö som samlar många organisationer riktar skarp kritik mot den flyktingpolitik som nu bedrivs, inte bara av extremhögern utan också av Socialdemokraterna. Årets demonstration uppmärksammar också hur borgerlig nedskärningspolitik slagit hårt mot välfärden och hur nuvarande regering och det lokala styret i Malmö tyvärr anammat denna förödande ekonomiska politik.

Den feministiska kampen är bred men hos Socialdemokraterna stannar feminismen allt för ofta vid läpparnas bekännelse. Var är lagstiftningen om rätt till heltid, kravet om individualiserad föräldraförsäkring, var är det lokala arbetet mot delade turer, varför skär Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Malmö ner på budgeten för jämställdhetsarbetet, hur kan det komma sig att socialsekreterare, förskolelärare och personal inom Malmös äldreomsorg hellre får bränna ut sig under dåliga arbetsvillkor än att S-MP-minoriteten satsar på välfärden?

Vad är det för feministisk politik att begränsa anhöriginvandring så att kvinnor och barn tvingas ut på Medelhavet?

Den feministiska kampen måste vara bred men den måste också vara på riktigt. Att som Socialdemokraterna i Malmö prioritera nedskärningar i välfärden och som Socialdemokraterna i Sverige föra en antifeministisk och inhuman flyktingpolitik är inte att prioritera kvinnors liv och hälsa.

De socialdemokratiska företrädarna är besvikna och skriver att Vänsterpartiet har valt att sätta frågor som rör lokal partipolitik i fokus på internationella kvinnodagen. Det är att nedvärdera den breda samling av organisationer som deltagit i arbetet med årets 8 mars. Årets tema är »Mänsklig säkerhet och välfärd« och samlar fackföreningsrörelser, kvinnorörelser, fredsrörelser och två politiska partier som ännu har ryggraden i behåll.

Självklart är socialdemokrater som är kritiska mot regeringens asylpolitik eller mot nedskärningarna i Malmö välkomna att sluta upp i den stora demonstrationen.

Sedan undrar vi i all välmening varför Socialdemokraterna inväntar en demonstationsinbjudan från Vänsterpartiet för att kunna agera på internationella kvinnodagen. Vi har fortfarande hopp om att Socialdemokraterna ska hitta rätt i sitt politiska projekt, men att använda den internationella kvinnodagen till att kritisera en feministisk manifestation i stället för att lägga fram feministiska förslag och driva feministisk politik – är inte att arbeta för den gemensamma kampen.

Emma-Lina Johansson, medlem i Vänsterpartiet Malmös feministiska utskott och arrangörsgruppen för 8-mars
Elin Rutqvist, medlem i Vänsterpartiet Malmös feministiska utskott och arrangörsgruppen för 8-mars