Facket bör öppna för demokratiskt ägda företag. Det kan förändra normen att företag endast bör drivas som icke-demokratier, skriver Alexander Ingster Hofgren, kooperativ rådgivare och ekonom.

Arbetarrörelsen kämpade hårt för införandet av allmänna rösträtten, något vi i dag tar för givet. Men att våra arbetsplatser, där vi spenderar närmare en tredjedel av våra liv är icke-demokratiska är det få som ifrågasätter.

I den aktuella dokumentären ”Kan vi göra det själva?” säger Ola Pettersson att han aldrig diskuterat frågan i sin position som chefsekonom på LO. Det är dags att facket återupptar kampen för demokrati på arbetsplatsen och uppmuntrar kooperatörer som fackligt anslutna.

Under sjuttio- och åttiotalet var det många inom arbetarrörelsen som trodde att vi i dag genom löntagarfonderna skulle leva i en ekonomisk demokrati. I LO:s stadgar står det att läsa ”LO ska … verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati…”. Så varför driver inte facket frågan?

Löntagarfonderna. Förslaget resulterade i en stor strid, interna splittringar och till sist en urvattnad lagstiftning som revs upp 1991 då de borgerliga tog makten. Sedan förlusten tycks det som att LO och Socialdemokraterna har gett upp hoppet om en demokratisering av arbetsplatserna. Men löntagarfonderna är inte den enda vägen.

Arbetskooperativ är arbetarägda, demokratiskt styra företag. De kan uppstå genom nystart eller förvärv. Men kontaktar du din fackförening och säger att du vill starta ett arbetskooperativ blir du i stället hänvisad till en arbetsgivarorganisation. Varför?

Fackföreningsrörelsen har varit rädda för att kooperatörer ska ställa sig utanför kollektivavtalet, demokratin finns ju redan i företaget. De skulle då ha incitament att sänka sina löner i tuffa tider. Något som skapar en oschysst konkurrens med risk för ett ”race to the bottom”. Av dessa anledningar har fackföreningsrörelsen värjt sig från att stödja arbetskooperativa löningar. Men det finns inga belägg för denna rädsla, snarare det motsatta.

Fler kooperativ gynnar fackföreningsrörelsen. Studier visar att kooperativ är samhällsnyttiga: De är mer jämställda, har en jämlikare inkomstfördelning och är mer motståndskraftiga i kriser än andra företag. Menar fackföreningsrörelsen allvar med att minska klassklyftorna, öka arbetarnas inflytande och skapa schyssta villkor är införande av en ekonomisk demokrati lösningen.

Det är hög tid för fackföreningsrörelsen att släppa förlusten om löntagarfonderna och ta upp kampen om demokrati på arbetsplatserna. Facket kan möjliggöra för fler demokratiskt ägda företag och därmed förändra normen om att företag endast bör drivas som icke-demokratier. Genom att uppmuntra kooperatörer som medlemmar i facket och aktivt opinionsbilda, informera och rådge om kooperativt företagande kan vi komma ett steg närmare en ekonomisk demokrati.

Så Ola, när börjar vi?

Alexander Ingster Hofgren, kooperativ rådgivare och ekonom.