Kristdemokraterna har som stödparti till Moderatregeringen drivit Sverige i en allt mera omänsklig riktning. När partiet i helgen firar 50 år borde man få en lång ledighet i födelsedagspresent.

Grattis KD! I helgen firar Kristdemokraterna 50 årsjubileum under partiets kommun- och landstingsdagar i Göteborg. I dag är 50 ingen ålder och ni borde som andra medelålders vara välmående och starka.

Så ni får ursäkta att jag frågar, men börjar ni inte bli lite trötta på att vara lillebror som inte får er vilja igenom? Ni målar vackra ord i partiprogram och debatter, och vill vara de borgerliga partiernas samvete. Men efter sju år som stödtrupp till Moderat skattesänkarpolitik har ni blivit påtagligt slitna.

Samtidigt som ni säger att ”en trygg uppväxt för barn och unga ger en god bas för framtidens samhällsmedborgare”, så är barnfattigdomen fortsatt mycket hög. Under er tid vid makten har utgifterna för socialbidragen ökat i mer än åtta av tio kommuner. Hela familjen drabbas av arbetslöshet, men barnen påverkas värst. Skillnaderna mellan barnfamiljer i olika grupper har ökat radikalt. Över 230 000 barn beräknas leva i stor ekonomisk utsatthet.

Ni värnar om de unga säger ni. ”Ungdomar som uppnår gymnasiebehörighet har betydligt bättre förutsättningar att hitta arbete. Bra skolor är därför en nyckelfaktor för att lyckas bryta utanförskapet”, skrev KD-politikern Erik Slottner häromveckan. Men i stället för bättre skolor har vi fått skolkonkurser, knäckebrödsskandaler och växande kunskapsklyftor.

Varje år ni suttit vid makten har allt fler unga lämnat grundskolan utan behörighet till gymnasiet – förra året var det 12 000 elever. Det är den största andelen av eleverna sedan 1998 och störst är ökningen för utrikes födda. Är det en politik som ger ”en trygg uppväxt för framtidens samhällsmedborgare”? En politik som bryter utanförskap?

Ni säger att ”människor ska kunna leva på sin lön. Och ha råd att spara lite pengar på banken.” Men arbetslösheten är högre i dag än vad den var 2006. Tre gånger så många är långtidsarbetslösa och ungdomsarbetslösheten skyhög. Andelen fattiga bland arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade har tredubblats sedan 2004 och över 30 procent i gruppen bedöms som fattiga. För tio år sedan var det bara var tionde.

Klyftorna ökar i Sverige mer än i något annat OECD-land. Och hur ska människor kunna spara pengar på banken som arbetslös, utförsäkrad, socialbidragstagare eller med påtvingat deltidsarbete?

Ni vill att samhället ska ta vara på ”att allt fler äldre lever ett friskt och aktivt liv likaväl som att de som behöver vård och omsorg skall få del av den”. Ni vill ”ge människor och familjer större frihet”. Samtidigt som vi blivit fler i Sverige, har andelen anställda i välfärden sjunkit sedan 2006. I dag är den lika låg som under värsta 90-talskrisen. Minst 100 000 kvinnor har tvingats gå ner i tjänst eller helt sluta jobba för att ta hand om sina gamla föräldrar eftersom det inte finns nog med resurser i välfärden. Är det vad ni menar med större frihet för familjen?

”Äldre ska mötas med respekt”, säger ni. Men under er tid vid makten har vi fått nytillskott i ordboken som vi helst sluppit. Som till exempel ”blöjvägning”. På Mammons altare offrar ni en värdig omsorg och accepterar skattesänkningar istället för investeringar för hälsa. Ni skulle med trovärdighet kunnat framhålla icke-vinstdrivande aktörer med kvalitet och engagemang. Men ni har accepterat att välfärden blivit en marknadsplats.

I ett ”mänskligare Sverige har alla samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter”, säger ni. Under de senaste åtta av era 50 år har ni i regeringsställning kunnat förverkliga detta. I stället har ni vidgat klyftorna och gröpt ur välfärden för att sänka skatterna med 130 miljarder kronor. Som stödparti till Moderatregeringen har ni drivit Sverige i en allt mera omänsklig riktning.

Så säg mig, kära kristdemokrater, är det inte en ganska trött 50-åring som möter oss i Göteborg i helgen? Som födelsedagspresent är ni värda en riktigt lång ledighet. Sverige behöver en regering som tar värderingarna på allvar i praktisk politik i stället.

Cecilia Dalman Eek (S), riksdagsledamot och vice förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet

Källor: www.kristdemokraterna.se och KDs valmanifest 2010.