Bild: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet

Alliansens och Moderaternas handelsminister Ewa Björling har en blogg där hon kallar sig själv frihandelsminister, gillar lyxiga veteranbilar och har en något vidlyftig inställning till lagar och förordningar. Men det är inte därför hon borde byta jobb. Ewa Björling skulle bli en utmärkt EU-kommissionär.

Med Ewa Björling i EU-kommissionen skulle srhr-frågorna (det vill säga frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) hamna där de dessvärre inte finns alls i dag: i den yttersta makteliten.

I det civila är Björling medicine doktor och docent i virologi och hon har under lång tid varit aktiv i kampen mot aids och hiv. När hon besökte Malta i april i år pratade hon om kondomer med premiärministern, trots att samtalsrubrikerna var frihandel och patenträtt och trots att Malta är ett av världens mest konservativa länder där abort är totalförbjudet, sexualundervisning icke-existerande och skilsmässor är förbjudna.

Ewa Björling är något så unikt som en politiker som lägger ett srhr-perspektiv på alla politikområden. Hon är dessutom inte rädd för att utmana de maktens män och kvinnor som aldrig skulle ta orden sexuell hälsa och rättigheter i sina munnar och som kallar frågorna för "särintressen".

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är inte en fråga om särintresse, det är en av de allra viktigaste demokratifrågorna. Varje år dör 500 000 kvinnor i utvecklingsländerna av förlossnings- och graviditetsskador, miljoner människor smittas av hiv, hundratusentals är hänvisade till osäkra och farliga aborter eftersom deras regeringar har förbjudit dem att göra det lagligt och säkert och strypt tillgången till preventivmedel, ungdomar saknar tillgång till information om hur man skyddar sig från oönskade graviditeter, könssjukdomar och hiv och aids, hbt-personer förtrycks, diskrimineras och utsätts för våld.

Och samtidigt som EU står för närmare 60 procent av världens totala bistånd hindrar ultrakonservativa regeringar i Polen, Malta och Irland unionen från att med hjälp av samma bistånd arbeta för minskad mödradödlighet, kvinnors rätt till sina egna kroppar och liv och information om hur man skyddar sig från hiv/aids med hjälp av kondomer.

Under Sveriges ordförandeskap såg många en möjlighet att få upp srhr-frågorna på dagordningen, en förhoppning som alliansregeringen inte ens har nått upp till fotsulorna på.

Med Ewa Björling i det allra heligaste i Bryssel skulle det bli svårare för Carl Bildt och hans kompisar i storpolitiken att strunta i att hälften av världens befolkning är kvinnor och att kvinnor också har rättigheter.