Oppositionspartiet KMT:s kontor på ön Kinmen, som ligger just utanför Kinas kust. Foto: Jojje Olsson.
Bygg ett House of Sweden i Taipei, och visa tydligt politiskt stöd, skriver debattörerna. 
Varför ska vi bry oss om  valet i Taiwan när vi har ett krig i vår närhet?
Det finns flera anledningar.
Sverige och Taiwan delar respekten för demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och rättsstatens principer. I en tid när de grundläggande rättigheter börjar bli en bristvara är det viktigt att vi visar solidaritet med de stater som tillåter flerpartisystem och press- och yttrandefrihet.
Är det värt att bråka med Kina för Taiwans skull?

Varken den förra eller den nuvarande regeringen har verkställt Riksdagens beslut

Ja, det är värt det. Kina är en diktatur som inte tillåter vare sig verklig demokrati eller press- och yttrandefrihet.
Till vår stora ledsnad har vi insett  att Sverige inte står upp för Taiwan i den omfattning som landet behöver. Våren 2022 fattade Sveriges Riksdag ett majoritetsbeslut som uppmanade den dåvarande socialdemokratiska regeringen att inrätta ett House of Sweden i Taipei, huvudstaden i Taiwan. Med besvikelse noterar vi att varken den förra eller den nuvarande regeringen har verkställt Riksdagens beslut. Den långsamma hanteringen av ärendet beror med största sannolikhet på att vår regering är rädd för eventuella reaktioner från stormakten Kina.
Vi hoppas att Sverige fortfarande har en självständig utrikespolitik som gynnar våra nationella intressen. Inrättandet av House of Sweden i Taipei skulle främja de etablerade kontakterna mellan Sverige och Taiwan.
Ett inrättande av House of Sweden skulle bidra till att utveckla de ekonomiska relationerna mellan Taiwan och Sverige. Taiwan är världskänt för sin produktion av halvledare, så kallade chip. Taiwan dominerar produktionen av halvledare som används i tillverkningen av mobiltelefoner, bilar, datorer och maskiner där den taiwanesiska halvledartillverkaren TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing) står för hälften av den globala produktionen. Idag verkar omkring hundra svenska företag i Taiwan.
 I februari 2022 inledde ett aggressivt Ryssland sin folkrättsvidriga invasion av Ukraina.
Invasionen är ett hot mot de grundläggande mänskliga rättigheterna samt mot press- och yttrandefriheten runt om i världen. På ett liknande sätt hotas Taiwan av Kina, en annan aggressiv stormakt som vill exportera sin definition av demokrati och press- och yttrandefrihet långt utanför det egna landets gränser. Därför är det av stor vikt att Sverige och andra demokratiska stater signalerar stöd och solidaritet till Taiwan så att Kina inte vågar gå vidare med en regelrätt invasion. Strategiskt skulle Sveriges solidaritet med Taiwan innebära ett minskat framtida hot mot såväl Sverige som Europa. Faktum är att en kinesisk ockupation av Taiwan skulle bidra till en ännu otryggare värld.
För närvarande har Sverige och Taiwan rätt omfattande relationer vad beträffar akademiskt utbyte och handel. Minst 60 miljoner kronor har avsatts för svensk- taiwanesiskt forskningssamarbete. Det är ju glädjande att civilsamhället har förstått Taiwans betydelse för oss.
Nu måste vår regering visa politiskt stöd till Taiwan som hotas alltmer av Kina.
Taiwans framtid handlar också om vår framtid. Ett sätt att ge stöd  är att vår utrikesminister Tobias Billström besöker Taiwan.
Kurdo Baksi, författare
Konrad Weikuang Hao, svensk-taiwanesisk debattör