Bengt Säve-Söderberg
Bengt Säve-Söderberg

Jorden runt högtidlighålls i dag minnet av Nelson Mandela. Nu när vårt samhällsklimat hårdnar borde hans budskap diskuteras och minnas i en utsträckning som tidigare kanske inte känts lika akut.

I dag är det ett år sedan den store Nelson Mandela gick bort. Ett av samtidens mest märkvärdiga livsöden. Efter 27 år i fängelse för sin kamp för mänskliga rättigheter och mot rasism steg han fram med ett stort budskap om försoning. Och blev en hjälte och förebild i hela världen, till och med bland dem som hade fängslat honom.

På ett nyligt besök i Sydafrika såg jag där hur man på många håll förberedde minneshögtider, vars syfte var att påminna om hans person men ytterst för att främja hans budskap om försoning.

Men det är inte bara i Sydafrika som Mandelas minne högtidlighålls. Runt hela jorden har mängder av städer givit hans namn åt platser, gator och annat. Som en hjälp att inte glömma bort. På denna karta saknas Stockholm – och förvisso många andra kommuner i Sverige.

Just i dessa dagar när vårt samhällsklimat hårdnar borde hans budskap diskuteras och minnas i en utsträckning som tidigare kanske inte känts så akut. Jag uppmanar de styrande i Stockholm att snabbt överväga detta förslag.

Det ska inte bara handla om att sätta upp en namnskylt. Organisationer och allmänhet, inte minst politiker, bör bjudas in till aktiviteter i Nelson Mandelas anda. Det kan bidra till ett bättre samhällsklimat samtidigt som vi hyllar minnet av en enastående person.

Bengt Säve-Söderbergh, f.d. statssekreterare som var med under, och nu skriver en bok om Sverige och befrielsekampen i södra Afrika