Genom att inte längre kräva tre gånger månadshyran i inkomst, har vi öppnat upp Stockholms allmännytta för fler. Jag utmanar privata hyresvärdar att göra detsamma, skriver Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm

Det senaste året har hundratals människor som tidigare varit utestängda från bostadsmarknaden tecknat förstahandskontrakt på hyreslägenheter i Stockholms allmännytta. Receptet heter sänkta inkomstkrav.

Tidigare var kraven för att få teckna ett hyreskontrakt att hyresgästen skulle ha en fast tillsvidareanställning och ha en lön tre gånger så hög som hyran. Nu är kravet på fast anställning helt borttaget och det räcker med att ha existensminimum kvar när hyra är betald för att bli godkänd som hyresgäst.

Nu börjar fler följa efter. Härom veckan meddelade Botkyrkabyggen, Botkyrka kommuns allmännyttiga bostadsbolag att även de sänker inkomstkraven. Det är en väldigt god nyhet för hela Stockholm när fler hyresvärdar i länet moderniserar sina krav och slutar ställa högre krav än vad som behövs.

Jag vill utmana privata hyresvärdar att göra detsamma.

En öppen och modern bostadsmarknad ska vara anpassad till människors förutsättningar. Anställningsformerna ser inte ut som på 70-talet. På dagens arbetsmarknad med projektanställningar, timanställningar och deltider har de gamla kraven blivit omoderna och stänger ute allt för många människor.

Självklart är det viktigt att som hyresvärd kunna försäkra sig om att den som får ett hyreskontrakt också har råd att betala hyran. Men hur personen använder sina pengar efter att hyran är betald ska inte behöva vara av intresse för hyresvärden. Vi måste kunna lita på att våra hyresgäster vet bäst själva om de behöver tjäna tre gånger sin hyra för att leva ett fullgott liv eller inte, så länge hyran kommer in.

De flesta privata hyresvärdar har behållit samma höga inkomstkrav som tidigare gällde hos Stockholms allmännytta. Av de 180 000 hyresrätter som finns kvar i Stockholms stad idag ägs ca 100 000 av privata hyresvärdar. Det är alltså mer än hälften av alla hyresrätter. Min förhoppning är att många privata värdar nu också ska våga följa efter och sänka kraven. Vi kan tillsammans vara trygga hyresvärdar med moderna krav.

Sänkta inkomstkrav i allmännyttan var en av de första åtgärder som den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm genomförde efter valet. Det är en viktig reform eftersom möjligheten att få en egen bostad öppnas upp för många fler. Kraven är mer anpassade till människors verklighet. Att allmännyttan inte ska stänga ute stora grupper är en självklarhet. Men jag tror och hoppas att fler kan våga följa efter.

Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd i Stockholm