Ali Esbati

Ingen ska behöva jobba år ut och år in som timvikarie, extraanställd eller med kontrakt på några månader i taget. Det skriver Ali Esbati (V).

Löntagarnas ställning har under de senaste decennierna pressats tillbaka. Den alltmer utbredda otryggheten när det gäller anställningsförhållanden är en av de allvarligaste delarna i detta. En ny regering måste ta problemet på allvar och ha som självklar utgångspunkt att avskaffa de försämringar av LAS som högerregeringen har genomfört.

Ingen ska behöva jobba år ut och år in som timvikarie, extraanställd eller med kontrakt på några månader i taget. Men många unga i dag uppfattar det som helt normalt att inte veta om de har jobbet kvar om ett par månader, eller ens huruvida de ska jobba eller inte nästa dag när de går och lägger sig om kvällarna. Detta är en samhällsutveckling som Vänsterpartiet vill vända. Vi anser att normen om fast anställning måste stärkas genom att det ska krävas särskilda skäl för att anställa någon tillfälligt.

Anställningsformen allmän visstidsanställning, som infördes av regeringen Reinfeldt, ska alltså avskaffas. Arbetsgivaren ska helt enkelt förklara varför man inte anställer fast. Vi vill att lagen i den delen även fortsättningsvis ska vara semidispositiv och att arbetsmarknadens parter i centrala kollektivavtal kan komma överens om anställningsformer som är lämpliga inom respektive bransch. Då kan man få både flexibilitet och skydd.

En ny regering måste också ta itu med problemet med staplande av visstidsanställningar. Sverige står i skamvrån till och med i EU-sammanhang och den moderatledda regeringen har trots upprepade påtryckningar från EU-kommissionen vägrat att lagstifta mot missbruket av visstidsanställningar.

Vänsterpartiet har ett tydligt förslag om ett sammanlagt tak för visstidsanställningar. Den som varit tillfälligt anställd i sammanlagt två år under en period av fem år hos samma arbetsgivare ska ges fast anställning.

Även tvåpersonsundantaget i LAS bör avskaffas. Det var högeralliansen som ihop med Miljöpartiet införde möjligheten för arbetsgivare med högst tio anställda att undanta två personer från turordningslistan vid uppsägningar. Förändringen har gjort att anställda i små företag saknar en viktig del av skyddet mot osaklig uppsägning.

Undantagsregeln har inte heller lett till att fler nyanställs i små företag. Däremot har det skett en ökning av antalet avgångar bland löntagare i åldern 55–64 år. En åldersgrupp där väldigt många har stora svårigheter att åter få en anställning om de blir arbetslösa. LAS ger, utan undantagsregeln, parterna tillräckligt utrymme att förhandla fram lösningar vid uppsägningar på grund av arbetsbrist, som är både rättssäkra för den enskilde och motsvarar behoven på arbetsplatsen. Nyckelpersoner var, genom kravet på tillräckliga kvalifikationer, skyddade redan innan undantagsregeln infördes.

Arbetsrätten är inte till salu. En ny regering måste stå upp för och förstärka anställningstryggheten. Den är, ihop med en politik för fler jobb och förbättrade trygghetssystem, ett nyckelområde för att bygga ett mer rättvist, produktivt och framtidsinriktat Sverige.

Ali Esbati (V) arbetsmarknadspolitisk talesperson