Bild: Flickr/B.A.D.
Bild: Flickr/B.A.D.

Den politiska ledningen i Göteborg har länge vägrat att införa sprutbyte. Nu tvärvänder man i frågan.

Sedan 2006 tillåtet för landstingen att erbjuda sprututbyte om den egna kommunen säger ja. Men den politiska ledningen i Göteborg har länge motsatt sig att införa sprututbyte, trots att flera tunga instanser – exempelvis Folkhälsomyndigheten och FN-kontoret för mänskliga rättigheter – förordar sprututbytesprogram.

Från och med år 2017 ska kommunerna dock inte längre kunna sätta stopp för sprututbytesprogram, enligt ett lagförslag från regeringen. I stället ska ansvaret för frågan skjutas över på landstingen.

Och nu har den styrande majoriteten i Göteborg tvärvänt i frågan.

Marina Johansson (S), som varit en av de främsta motståndarna till sprututbyte säger till GP att hon inte ändrat principiell ståndpunkt utan håller fast vid att det inte finns tillräckligt med forskningsunderlag för att motivera sprututbyte.

– Vi bedömer att det med all sannolikhet kommer en lagförändring och då vill vi inte sitta still i båten, utan börja redan nu att föra en dialog med regionen om det vi tycker är viktigt, säger hon till tidningen.

Göteborgsmoderaterna är dock kritiska till att Socialdemokraterna ändrat sig.

– Kriminella handlingar är inget vi ska lägga skatteresurser på. Och vi måste också se vad det kommer att leda till i förlängningen. Ska vi förse narkomanerna med sjuksköterskor som injicerar heroinet den dag de inte klarar av att göra det själva också? säger Moderaternas oppositionsråd Maria Rydén till GT.

I Stockholm infördes sprutbytesprogram på försök 2013 och i dagsläget är drygt 2000 deltagare inskrivna. Stockholms läns landsting ställer sig positiva till regeringens lagförslag och vill utöka programmet i länet.

– Sprutbytet betyder mycket för den här jättesköra gruppen. Förutom att det minskar smittspridning finns en stor vinst i att de får en kontakt med vården, det betyder enormt mycket för hälsan, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) till DN.