Utställningshallen på Waterfront under en fikapaus under fredagens kongressdag.

LO-kongressen Under LO-kongressens 4 dagar samlas totalt 350 ombud för att rösta igenom hur nästkommande fyra års LO-arbete ska se ut. Dagens Arena har pratat med ombud, gäster och åhörare för att se vad de tycker om det stormiga ordförandevalet och vilka frågor som är extra intressanta.

Saouden Rasooli och Elias Faqiry, ombud för  Kommunal.

Elias Faqiry och Saouden Rasooli.

 

Hur ser ni på att ordförandekandidaten hoppade av dagen innan kongressen?

– Det var förvånande, han borde kanske ha gjort det med lite bättre framförhållning. Men vi hoppas att det går bra i helgen, säger Saouden Rasooli.

– Ja, det blir spännande att se vad man händer nu. Men eftersom att det ska ha varit personliga skäl förstår man att det kunde bli så plötsligt, säger Elias Faqiry.

Vilka frågor är viktiga för er under helgen?

– Klimatet är en viktig fråga för mig och jag tycker att LO borde arbeta för att till exempel sänka priserna på kollektivtrafik. Hade det varit billigare hade fler kunnat använda det av sig, det tycker jag är viktigt, säger Saouden Rasooli.

– För mig är den viktiga frågan mångfald. LO behöver göra mer än idag för att öka antalet förtroendevalda som är unga och med utländsk bakgrund, det behövs mer mångfald i rörelsen, säger Elias Faqiry.

 

Christine Jonsson och Keth Thapper, gäster på kongressen eftersom de tidigare arbetat på LO.

Keth Thapper och Christina Jonsson

 

Hur ser ni på att ordförandekandidaten hoppade av dagen innan kongressen?

– Det är aldrig bra att det blir turbulent och spekulationer. Jag hoppas att det kommer fram någon förklaring, annars kan det nog påverka bilden av LO negativt, säger Christina Jonsson.

– Jag tycker att det är bedrövligt dåligt att det blivit såhär, säger Keth Thapper.

Vilka frågor är viktiga för er under helgen?

– Jag har inte så bra koll egentligen, men jag känner för organisationen och är här för att uppleva den speciella atmosfären det blir på en kongress, säger Christina Jonsson.

– Ja, bara resultatet är ett starkare LO så är jag nöjd, säger Keth Thapper.

 

Linnea Wikström, åhörare och aktiv inom SSU, och Jim Tellefsdal, åhörare och medlem i IF Metall.

Jim Tellefsdal och Linnea Wikström

Hur ser ni på att ordförandekandidaten hoppade av dagen innan kongressen?

– Det är såklart tråkigt, men jag hoppas att de kommer fram till kloka beslut imorgon, säger Linnea Wikström.

– Jag tycker inte att det är en så stor fråga faktiskt. Det är inte LO-ledningen som driver LO framåt, de behöver någon som får dem att samsas. Men det verkliga jobbet sker av distrikten och förbundet, säger Jim Tellefsdal.

Vilka frågor är viktiga för er under helgen?

– Jag tycker att det ska bli spännande att se hur det går med motionerna kring arbetslivskriminaliteten. Det är en intressant och viktig fråga för arbetsrörelsen i stort, säger Linnea Wikström.

– Det ska bli intressant att se hur frågan om arbetstidsförkortning och se var vi landar i det. Men jag är också intresserad av skolpolitiken, huruvida LO ska arbeta för att förbjuda privatisering eller bara vinsterna, säger Jim Tellefsdal.