Regeringen har trotsat sommarens riksdagsbeslut om att sjuka inte ska tvingas ut i arbete. Nu kräver oppositionen på nytt att regeringen återkommer med ett lagförslag.

– Det blev på utskottsmötet i dag tydligt är att det finns en majoritet för att göra ett tillkännagivande till regeringen om 180-dagarsregeln och krav på lagändring, säger Tomas Eneroth (S) vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Sedan den borgerliga regeringen skärpte reglerna i sjukförsäkringen 2008 skulle sjuka efter 180 dagar prövas mot den reguljära arbetsmarknaden. Resultatet av regeländringarna blev att långt fler sjuka nekades sjukpenning. Motiveringen var att det fanns något arbete på arbetsmarknaden som de skulle klara av.

I somras åkte regeringen på ett bakslag om sjukförsäkringen. En riksdagsmajoritet röstade då för att återinföra de regler som gällde innan regeringen genomförde sin skärpning. Men när höstbudgetpropositionen lades fram stod det klart att regeringen inte hade några planer på att ändra lagstiftningen. I stället skickades frågan till en utredning som ska komma med förslag i mars.

Men att vänta till dess godtas inte av oppositionen. Socialförsäkringsutskottet valde i dag att gå vidare med ett tillkännagivande med krav på att regeringen återkommer med ett lagförslag på att ändra 180-dagarsregeln.
– Vi kan inte vänta längre med att förändra den lagstiftning vi har nu. Den nuvarande lagstiftningen är ohållbar, den sätter enskilda människor i en jättesvår situation. Människor tvingas att säga upp sig eftersom de inte är färdiga med sin rehabilitering. Det har inneburit en anti-arbetslinje, säger Tomas Eneroth.

Hur ska ni genom ett tillkännagivande tvinga regeringen att lägga ett förslag nu, och inte när utredningen är klar?
– Vi kommer att formulera oss på ett sätt så att regeringen måste återkomma med ett lagförslag (tillkännagivandet blir offentligt på torsdag, reds anm.). Det innebär att de inte ska utreda frågan vidare eller komma med andra allmänna förslag, säger Eneroth.

– I sak är det inga bekymmer att återkomma med lagstiftningsförslag, för det är den lagstiftning som vi hade tidigare. Det finns en beprövad praxis och det finns domar från LO-TCO-rättskydd. Vi vet hur tolkningen kommer att bli.