Antalet domare i EU-domstolen ska fördubblas och posterna ska fyllas med fler kvinnor.

I dag röstade EU-parlamentet igenom ett beslut om att 28 nya domare ska installeras i EU-domstolen, en för varje medlemsland.

Men inte utan villkor. I förslaget som röstades igenom finns ett villkor om att domarkåren ska bestå av lika många kvinnor som män. I dag är andelen kvinnliga domare i domstolens högsta instans 18 procent och i den andra instansen 21 procent.

Antalet nya domare är en fråga som EU:s instanser har tvistat om i flera år. Under tiden har högen med olösta fall växt sig allt större. Rådet har propsat på 28 nya domare men parlamentet å sin sida ansett att det skulle räcka med 12, annars skulle det bli för dyrt.

– Det är ett beslut som inte grundar sig i det faktiska behovet. Det handlar om att rådet vill ha millimeterrättvisa, säger Jytte Guteland, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna som varit drivande i frågan om en jämställd domarkår.

Förra veckan samlades kommissionen, rådet och parlamentet för att diskutera hur man skulle komma vidare i frågan. Parterna landade i en kompromiss som innebär att 28 nya domare ska utses med ett antal villkor. Dels införandet av en översynsklausul för att granska hur kostnadseffektiv domstolen är. Dels kravet om jämställdhet. En kompromiss som alltså parlamentet godkände i dag.

Jytte Guteland är överlag nöjd men besviken över att det bara blev en överenskommelse.

– Vi hade gärna fått in villkoren i en artikel, då får inte medlemsländerna bryta mot dem. Nu fick vi nöja oss med en överenskommelse.

De nya domarna, som ska bli 56 till antalet, ska fasas in under tre etapper fram till 2019.