Foto: muf.se

Moderata ungdomsförbundet riktar skapt kritik mot Moderaternas förslag om tillfälliga uppehållstillstånd.

Inför Moderaternas stämma har partistyrelsen föreslagit att partiet ska överge permanenta uppehållstillstånd som huvudregel för asylsökande. I stället vill partiet se en övergång till tillfälliga uppehållstillstånd, som ska vara på tre år och därefter ska kunna omprövas.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom sågar partiledningens förslag. På DN Debatt skriver han att en övergång till tillfälliga uppehållstillstånd inte är den stora åtgärd i migrations- och integrationspolitiken som partistyrelsen målar upp – det skulle snarare medföra fler problem än lösningar.

Han menar att tillfälliga uppehållstillstånd skulle motverka en persons vilja att etablera och integrera sig i det svenska samhället. När färre får möjlighet att själva avgöra om de vill stanna förstärks bilden av människor som hjälplösa och migrationen som dyr och man riskerar ”att göra Sverige till ett väntrum snarare än en fristad att bygga ett nytt liv på för de som flyr.”.

Törnblom anser att det både är ologiskt och ekonomiskt slösaktigt att skicka tillbaka personer som under tre år har kommit långt i etableringen genom att fullfölja utbildningsinsatser och lärt sig svenska.

Migrationsverkets arbetsbörda skulle dubbleras genom de omprövningar av uppehållstillstånd som skulle behöva göras. Under en tid när kostnaderna för migrationen ökar, behöver kostnaderna bli mindre, inte större, enligt Muf-bossen.

Muf har tre förslag inför partistämman:

Krav på motprestation och tidsgränser på ersättningarna. ”Den som har uppehållstillstånd och inte arbetar eller deltar i åtgärder för att komma närmare jobb och utbildning borde inte få någon statlig eller kommunal ersättning.”.

De första 500 000 kronorna ska vara skattefria. Det ska leda till att nyanlända etableras snabbare, kommer att ha råd med en hyra och bli självständiga.

Alla kommuner ska ha beredskap att ta emot flyktingar, men fördelningen mellan kommunerna bör utgå ifrån sysselsättningstillväxt snarare än kommunens storlek.