Bild: Kristian Pohl/ Regeringskansliet
Bild: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Anmälningarna om åldersdiskriminering ligger sedan förra året kvar på en hög nivå. “Reglerna om aktiva åtgärder från arbetsgivarens sida bör gälla alla diskrimineringsgrunder”, säger Ylva Johanssons statssekreterare Irene Wennemo.

Antalet anmälningar om åldersdiskriminering till diskrimineringsombudsmannen, DO, ökade med 60 procent mellan 2013 och 2014. I dag kunde Dagens Arena berätta att DO:s siffror för årets sex första månader visar att antalet anmälningar om åldersdiskriminering fortsatt ligger kvar på en hög nivå.

“Det ökade antalet anmälningar kan bero på många faktorer. En sak som kan spela roll är att fler äldre vill ta till vara sina rättigheter på arbetsmarknaden – rätten att jobba kvar till 67 års ålder, rätten till internutbildning och så vidare”, skriver Irene Wennemo, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i ett mejlsvar till Dagens Arena.

Hon tycker att det är positivt att fler äldre kräver sin rätt och vill stanna i arbetslivet och att det är nödvändigt för att få till stånd attitydförändringar hos arbetsgivare.

För ett år sedan öppnade Ylva Johansson för en utvidgad diskrimineringslagstiftning som förbinder arbetsgivaren att aktivt förebygga åldersdiskriminering på arbetsplatsen.

“Lagstiftningen som rör diskriminering behöver bli mer effektiv och heltäckande. Exempelvis behöver reglerna för aktiva åtgärder från arbetsgivarens sida utökas till att gälla alla diskrimineringsgrunder, vilket de inte gör i dag. Att minska åldersdiskrimineringen är viktigt”, skriver Irene Wennemo.

I juni 2014 lämnade en utredning sitt betänkande till ny diskrimineringslagstiftning. Arbetet med den nya lagstiftningen bereds fortfarande inom regeringskansliet. I dagsläget går det inte att säga när förslaget är färdigt eller när ny lagstiftning kan komma på plats, enligt kulturdepartementets presskommunikatör.